Бюджетите на страните от еврозоната да минават на предварително одобрение в ЕС

Бюджетите на страните от еврозоната да минават на предварително одобрение от ЕС, преди гласуването им в националните парламенти, предвижда едно от радикалните предложения, които Европейската комисия ще представи през май, съобщи EUobserver.

Идеята, която е пряко свързана с въпроса за националния суверенитет, най-вероятно ще предизвика разгорещен дебат в петък на срещата на финансовите министри от еврозоната в Мадрид.

Продължаващата фискална криза в Гърция доведе до различни предложения за по-голям контрол на ЕС върху бюджетите на страните членки.

"Ние би трябвало да използваме първите месеци на годината, от януари до юли, за да изискаме проектобюджетите" на страните членки, каза в четвъртък по време на дискусия в Брюксел еврокомисарят по икономическите и монетарните въпроси Оли Рен.

Той уточни, че проектите няма да се гледат ред по ред, а цялостно, за да може ЕК да анализира, Еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната) да извърши партньорска проверка и препоръки по националните бюджети, преди те да бъдат представени пред националните парламенти.

Оли Рен на няколко пъти се позова на чл. 136 от новия Лисабонски договор на ЕС, според който членките на еврозоната могат да гласуват с квалифицирано мнозинство за мерки, които да "засилят координацията и наблюдението върху тяхната бюджетна дисциплина."

Анализатори смятат, че много по-вероятно е страните членки да дадат подкрепа за предложение, съгласно което ЕК и Еврогрупата "дават мнение" за националните проектобюджети, но не и те да "одобряват" проектите.

Ще има значителна съпротива от редица страни, ако се остане с впечатление, че решенията за националните бюджети се вземат на европейско равнище, смятат анализатори.

Междувременно Гърция поиска среща с ЕК, ЕЦБ и МВФ, за да отправи официално искане за достъп до осигурената финансова помощ от 30 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа