Бюджетна инжекция от 2 млн. лв. за Агенцията за приватизация

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) ще получи нови 2 млн. лева към бюджета си за 2012 г., реши правителството на редовното си заседание в сряда. Допълнителните средства са нужни на ведомството за изплащане на хонорари на консултанти по сделките, за изготвяне на оценка на предлаганите за раздържавяване предприятия и други документи.

Финансовата инжекция идва два дни след провеждането на търга за продажбата на недостроената сграда на ИПК "Родина на бул. “Цариградско шосе, за която само дружество на издателя Ирена Кръстева и банкера Цветан Василев предложи 20 млн. лева.

Това е второто вдигане на издръжката на приватизационната агенция, след като прравителството ѝ вече отпусна 2.5 млн. лева на АПСК, защото при подготовката на бюджета за 2012 г. АПСК първоначално обявила, че очаква приходи от продажба на държавни предприятия и акции в размер на 124 млн. лева.

Впоследствие стана ясно, че агенцията трябва да задвижи продажбата на БДЖ Товарни превози, на АДИС, “Аудиовидео Орфей”, “Военно издателство” и т.н. Отделно през тази година трябва да се финализират сделките за “Техноекспортстрой”, за акциите на държавата в двете електроразпределителни дружества и др.

Ведомството, ръководено от Емил Караниколов, настоява за увеличение на бюджета си още от началото на годината.

Ръководството изчислило, че за заплащане на посредници по приватизационните сделки, за консултантски услуги, за изготвяне на приватизационни оценки, правни анализи и т.н. ще и трябват 9.4 млн. лева. За сравнение, възнаграждението на “Ситигруп” за работата ѝ като консултант по продажбата на “Булгартабак” е 1.1 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?