Бюджетна криза, по-силна от гръцката, заплашва Ирландия

В Ирландия набира сила бюджетна криза, която може да затъмни гръцката. За спасяването на банките правителството хвърля 50 млрд. евро, което се превръща в рекорден за еврозоната бюджетен дефицит от 32% от БВП. Това коментира в петък руското електронно издание Газета.ру.

Ирландските власти уверяват, че ще се справят с кризата, но не е изключено догодина те да са принудени да поискат пари от Европейския стабилизационен фонд, отбелязва изданието.

Центърът на финансовите проблеми на еврозоната се премести на север - правителството на Ирландия обяви, че за поддържане на банковия сектор в най-лошия случай ще са нужни 50 млрд. евро, което е една трета от БВП на страната за миналата година. Това е значително повече, отколкото обещаните от правителството по-рано 33 млрд. евро.

Само на две банки - Anglo-Irish и Allied Irish - може да са нужни 14.4 млрд. евро допълнителен капитал. Така национализираната миналата година Anglo-Irish ще са нужни допълнително 6.4 млрд. евро, но и тази сума може да бъде увеличена с 5 млрд. евро при извънредни загуби. Досега ирландските власти вложиха 23 млрд. евро в спасението на банката. А на банка Allied Irish може да потрябват още 3 млрд. евро.

Именно заради необходимостта от спасяване на банките бюджетният дефицит може да стигне 32% от БВП, което е десет пъти повече от разрешения лимит за ЕС, записан с договора от Маастрихт, и рекорден за цялото съществуване на еврозоната.

В края на миналата година "дупката" в бюджета на Ирландия бе най-дълбоката в зоната - 14.3% от БВП.

Засега ирландското правителство е сигурно, че страната ще мине без европейска помощ. Според ръководителя на Ирландската централна банка Патрик Хонохан сумата за спасяването на банковия сектор е "гигантска", но с нея "ще може да се работи". "На другите страни се удаде, на нас също ще се удаде да излезем от тази ситуация без чужда помощ", казва той. Така до следващото лято Дъблин е осигурил финансиране на бюджета си, а властта разполага и с 20 млрд. евро резерви, коментира "Уолстрийт джърнъл".

На пазарите обаче се засилват опасенията, че Дъблин ще е принуден да се възползва от механизмите за финансова помощ, създадени от ЕС. Дълговата и бюджетната криза в Гърция доведе до заплахата за разпространението ѝ, като някои инвеститори дори допуснаха и възможността за разпад на еврозоната. В отговор европейските власти решиха да създадат стабилизационен фонд от 750 млрд. евро, който включва фонд за извънредна помощ от 60 млрд. евро, кредити или държавни гаранции на страните от ЕС за 440 млрд. евро, както и заеми от МВФ за 250 млрд. евро.

Страните от ЕС могат да поискат помощ само при крайна необходимост - при влошаване на световната икономическа или финансова ситуация. "В Гърция имахме структурни проблеми - властта дълго време стимулираше вътрешното потребление, вземайки отвън и раздувайки бюджетните разходи. Стойността на обслужването на външните заеми на фона на световната криза скочи и в крайна сметка кредиторите проведоха операцията "да се живее според средствата".

"В Ирландия ние имаме работа със спукал се балон в областта на недвижимите имоти, който донесе големи загуби на банките с държавно участие", обяснява пред Газета.ру анализаторът Михаил Каралюк.

"Засега нищо не сочи възможност за гръцки сценарий в Ирландия през тази година. Той е възможен, ако ситуацията с банките поиска допълнителни разходи, което е малко вероятно", пояснява икономистът Егор Сусин.

Проблемът е, че правителството вече проведе тежки съкращения на бюджетните разходи, и очевидно ще предприеме подобни през ноември още веднъж, когато ще се приема новият бюджет, смятат анализаторите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?