Бюджетната комисия отхвърли данъците "уикенд" и "градинка"

Кешовите разплащания се ограничават до 10 хил. лв., а не планираните 5 хил. лв.

Бюджетната комисия отхвърли данъците "уикенд" и "градинка"

Бюджетната парламентарна комисия отхвърли в четвъртък предложените от правителството данъци върху използваните за лични нужди фирмени автомобили и върху земеделските земи в градовете, които не са влезли в регулация или не им е сменено предназначението. Също така бе решено разплащанията в брой да бъдат ограничени от сегашните 15 хил. лв. или равностойността им в чужда валута до 10 хил. лв., а не предвидените 5 хил. лв.

Решението е взето след като станалите популярни като данък "уикенд" и "градинка" срещнаха недоволството на бизнеса, неправителствени организации и народни представилети. От Реформаторския блок дори внесоха предложения за премахването им.

Така собствениците на земеделски земи в границите на града няма да плащат данъци. Също така няма да се декларират автомобилите и недвижимите имоти над 5000 лева, ако се използват едновременно за лични и служебни цели при искане за възстановяване на ДДС,.

"Така данъчните сами ще трябва да установяват дали собствениците на фирми нарушават закона или не, както е и в момента", обясни пред БНР Велин Филипов от института на дипломираните експерт - счетоводители.

"Ако дойдат и те хванат с попътен лист, че си ходиш на почивка с колата и те засекат, че 30 процента от горивото ти отива да си ходиш на почивка, на лозето, на лов и т.н., ще ти го изчислят и ще ти начислят ДДС върху него. Сега е така и в бъдеще ще е така, но няма да декларираш как се разпределят. Т.е. от тази гледна точка не се променя", посочи той.

Ведомството на финансовия министър Владислав Горанов настояваше при случаите на използване на коли и недвижими имоти и за лични, и за служебни цели, данъчният кредит да се възстановява до 70 % по утвърдена методика. От това трябваше да се съберат 100 млн. лева.

Според подготвените текстове работодателят трябваше да определи до каква степен имущество на фирмата се използва за лични нужди и до каква за служебни. Ако фирмените вещи имат частно приложение, тогава ще се плаща ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?