Бюджетната комисия отхвърли нулевия акциз за пропан-бутана за бита

Парламентарната бюджетна комисия отхвърли въвеждането на нулев акциз за пропан бутана за бита от догодина. Депутатите отложиха предложението на Новото време да остане старата схема за облагане на цигарите, като при обсъждането от ДПС загатнаха, че може да бламират проекта на правителството.

При гласуването на промените в закона на първо четене в пленарната зала миналата седмица, депутатите изненадващо приеха предложението на ОДС газът да бъде освободен от акциз, когато се използва за отопление, а когато се използва като транспортно гориво, да се облага с 245 лева за тон. Сега акцизът за пропан-бутана е с единна ставка от 340 лева за тон. Финансовият министър Милен Велчев определи случилото се в зала като неуместна политическа шега.

И по време на дебатите в зала, и на днешното обсъждане в комисия зам.финансовият министър Стамен Тасев поддържаше тезата, че технически не е възможно още от догодина да се раздели вноса на пропан-бутан за транспортни цели и този за бита.

Контрааргументът на ОДС, подкрепен от останалите десни партии, както и от левицата беше, че след като подобно разделение е въведено в страните от Европейския съюз, значи може да се приложи и в България.

Пред комисията днес Стамен Тасев заяви, че нулев акциз за пропан-бутана за бита в България може да бъде въведен от 2006 година.

Как ще се осъществи това обаче не стана ясно, още повече на фона на обясненията на главния данъчен директор Николай Попов, че акцизът се плаща от вносителите на пропан-бутана. Те внасят горивото с цистерни и никой не може да каже дали ще се продаде за битово потребление или за други нужди, заяви Попов.

Комисията отложи дискусията по предложението на Мирослав Севлиевски от Новото време да отпадне предлаганата от кабинета промяна в схемата за облагането с акциз на цигарите. Увеличаването на тежестта на ставката за къс спрямо процента от продажната цена ще доведе до поскъпване на евтините български цигари и поевтиняване на скъпите, което ще се усети най-силно при вносните папироси.

Според разчетите на финансовото министерство, "Арда" ще поскъпне от 0.90 на 1.03 лв. С 6 до 8 стотинки ще поскъпнат "Фемина", "Мелник" и "Средец". Най-масово продаваните в България цигари "Виктори" обаче ще поевтинеят с 5 стотинки. Много по-чувствително ще бъде намалението при луксозните вносни цигари.

Още по време на дебатите в пленарна зала миналата седмица и лявата, и дясната опозиция обвиниха управляващите, че работят в интерес на чуждите производители на цигари, вместо да пазят от конкуренцията родните цигарени фабрики.

Днес към критичните гласове към новата схема за облагане се включиха и от ДПС, без чиито депутати е абсурдно предложението да бъде прокарано в пленарна зала.

Зам.-председателят на бюджетната комисия Алиосман Имамов предупреди колегите си от НДСВ да не бързат да отхвърлят аргументите на нововремци, за да не рискуват подкрепата им за други, по-важни според него данъчни промени, както и за бюджет 2005.

Управляващите разчитат единствено на гласовете на Новото време, за да са сигурни, че ще успеят да прокарат в парламента основния закон на държавата за догодина.

Аргументите от страна на правителството за въвеждането на новата акцизна схема са, че тя стимулира производството на по-качествени цигари с намалено съдържание на никотин и катран. Промяната е необходима във връзка с либерализацията на цените на цигарите и защото имаме намерението да ограничим контрабандата на тютюневи изделия от внос, каза миналата седмица финансовият министър Милен Велчев.

Отново по думите на Велчев, промяната в структурата на акциза няма да увеличи като цяло приходите по това перо в бюджета. Днес обаче изпълнителният директор на "Булгартабак" Георги Костов заяви, че от новото облагане ще влязат допълнително 62 млн. лв. в бюджета.

По време на заседанието на комисията депутатите приеха още при внос на тежки горива да се възстановява платеният акциз, ако те са използвани за производство на други акцизни стоки. Така ще се избегне плащането два пъти на акциз за една и съща стока, обясни депутатът от ОДС Муравей Радев.

Няма да се начислява акциз на чая, а ставките за кафето на зърна и нескафето се намаляват, прие още комисията.

В проектозакона се предвижда от догодина спиртни напитки да могат да се предлагат в пластмасови бутилки само до 0.5 л.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?