Бюджетната комисия отхвърли увеличението на данък лихва и той остава 8%

Данъкът върху доходите от лихви по депозити да остане 8 процента, решиха депутатите от парламентарната бюджетна комисия, която във вторник прие на второ четене промените в Закона данък върху добавената стойност.

Законопроектът на финансовото министерство предвиждаше данъкът да се увеличи на 10 процента, но бе прието предложението на Реформаторския блок размерът на данъка да се запази на същите нива.

"Ние сме против всички данъчни увеличения", заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок.

"Няма нужда от покачване на данъците, когато ние търсим растеж и превръщане на спестяванията в инвестиции, каза Димитров. Той отбеляза, че увеличение на който и да е данък дава много лош сигнал, а в конкретния случай и потенциалните приходи в бюджета са минимални.

Директорът на данъчната дирекция в Министерството на финансите Людмила Петкова съобщи, че от увеличението на данъка върху доходите от лихви по депозитите са се очаквали допълнителни приходи от 17.5 млн. лева.

"Не очаквахме данъкът да остане 8 процента, но за нас е много важно, че се прие разширяването на данъчната основа", заяви тя.

Според нея по-притеснително е, че доходите от лихви на чуждестранни юридически лица се облагат с 10 процента данък и се създава дискриминация спрямо тях.Тя добави, че не е коментирана възможността тяхната ставка да се намали на 8 процента, но по принцип те трябва да се уеднаквят.


Петкова поясни, че съгласно сега действащите разпоредби се е предоставяла възможност от налагането на данъка да се изключат някои влогове и депозити и банките са предложили на клиентите си точно такива продукти, които да не попадат в обхвата на определението и сега това се променя.

Окончателното решение за данъка ще бъде взето на второ четене в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес