Бюджетната комисия поиска от Велчев обосновка на по-високите акцизи на горивата

На днешното си заседание парламентарната Комисия по бюджет и финанси поиска от Министерство на финансите да представи прецизни изчисления, които да докажат необходимостта от увеличения на акцизите върху петролните продукти. Те се съдържат в одобрените днес от комисията на първо четене промени в закона за акцизите.

Хюсеин Чауш от ДПС заяви, че увеличението на акциза за пропан-бутана може да постави в неравностойно положение хората, които използват това гориво за автомобили и да се повтори ситуацията от 2002 г., когато браншови организации организираха протести.

Според Христо Механдов от НДСВ, ако предложението за промяна в Закона за акцизите бъде прието, това ще засегне най-вече малките фирми, които в своята дейност използват газ пропан-бутан.

Зам.-министърът на финансите Стамен Тасев отговори, че новите нива на акцизните ставки са съобразени с изискванията на ЕС. Според изчисленията на министерството на финансите след последните промени в цените на горивата се очаква поскъпването при бензина да бъде 3,6%, при газьола - с 6,2%, а при пропан-бутана 12,1 процента.

Сред основните принципни промени в Закона за акцизите е трансформирането на пътните и екотаксите в акциз, без промяна на ставката. Намаляват се акцизните ставки за пури и пурети, нескафе и капучино.

Предвижда се и забраната да се продават спиртни напитки в пластмасови бутилки с преходен период от 6 месеца за изчерпване на наличните количества в търговската мрежа.

От следващата година се предвижда да бъде намален акцизът за нескафето от сегашните 3,50 лв. на килограм на 1,50 лв. на кг, което ще доведе до намаляване на цената за потребителите от сегашните 4,20 лв. за килограм нескафе на 1,80 лв. за кг.

Според директорът на дирекция "Данъчна политика" в министерството на финансите Людмила Елкова в много държави от Европейския съюз няма акциз върху нескафето и капучиното, а у нас приходите в бюджета от облагането на тези продукти са незначителни - около 1,9 милиона лева. За сметка на това приходите от суровото кафе са около 22 милиона лева.

Още от Бизнес