Бюджетната комисия ще изслуша кандидатите за управител на БНБ

Димитър Радев е сочен като фаворит за шеф на БНБ

Парламентарната бюджетна комисия ще изслуша в четвъртък кандидатите за управител на БНБ.

Номинираните за поста са Димитър Радев от ГЕРБ, Бисер Манолов от Реформаторския блок, Григорий Вазов от Патриотичния фронт и Виктор Йоцов от АБВ.

Досегашният управител на БНБ Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли, три месеца преди изтичането на втория си мандат на този пост. 

Пред членовете на комисията всеки кандидат ще има възможност за представяне на концепция до 20 минути, а след това депутатите ще могат да му задават въпрос до 2 минути с право на отговор на кандидата до 10 минути.

Окончателният избор ще стане на заседание на Народното събрание, на което депутатите ще гласуват кандидатурите поотделно.

Получилият повече от половината гласове на регистриралите се народни представители ще бъде новият управител на БНБ.

Ако повече от един кандидат е събрал подкрепа, за избран се счита този с повече гласове "за".

Ако никой не е получил повече от половината гласове, се провежда ново гласуване с двамата кандидати, получили най-много гласове "за" при първия вот. 

Междувременно Конституционният съд образува дело срещу правилата за избор на нов гуверньор по искане на 74-ма депутати от БСП, Патриотичния фронт, Български демократичен център (БДЦ) и "Атака". Те оспорват, че кандидати за поста могат да бъдат издигани само от парламентарни групи, но не и депутатите в лично качество.

Споделяне

Още от Бизнес