Бюджетните служители в Румъния стачкуват

Бюджетните служители в Румъния провеждат в понеделник обща стачка, съобщи Медиафакс. Очаква се около 750 000 служители в областта на образованието, здравеопазването, администрацията, полицията и други бюджетни сфери да се включат в протеста.

Стачката е организирана от Алианса на бюджетните служители в знак на протест срещу разпоредбите на новия закон за единното заплащане на бюджетните служители и срещу принудителните неплатени отпуски.

Еднодневната стачка ще обхваща целия бюджетен сектор, а организаторите ѝ

призоваха и служителите от частния сектор да се присъединят. Организаторите посъветваха децата да не ходят на училище в понеделник.

Здравната система и полицията ще работят с една трета от персонала си. Ще бъде блокирана дейността на кметства, окръжни съвети, данъчни и финансови служби, пенсионни каси и други.

Само институциите за социална помощ ще функционират, но ще осъществяват една трета от предвидената от закона дейност.

Членовете на Националната федерация на синдикатите в администрацията ще протестират пред префектурите в страната. Те заплашват с обща безсрочна стачка от 28 октомври, ако правителството не реагира на исканията им.

Премиерът Емил Бок призова бюджетните служители към "диалог, спокойствие и разум" и подчерта, че само с помощта на диалога могат да бъдат решени проблемите им. Той отново ги увери, че прилагането на новия закон няма да доведе до намаляване на доходите им.

Днешната стачка в Румъния е само проба преди бъдещите действия на синдикатите, отбелязва румънският вестник "Зиуа”. За 7 октомври е предвиден митинг в центъра на Букурещ по случай Световния ден за достоен труд. Синдикалните лидери очакват в него да участват около 30 000 души. В календара на протестите има включена и една предупредителна стачка, набелязана за 23 октомври, а на 28 октомври се планира да започне безсрочна обща стачка.

Споделяне

Още от Балкани