Бюджетните закони минаха на първо четене през парламентарните комисии

Бюджетът на държавата, здравната каса и НОИ бяха приети на първо четене в сряда от ресорните парламентарни комисии по здравеопазване, социална политика и бюджет и финанси.

Трите комисии проведоха съвместно заседание, което продължи малко повече от два часа и в крайна сметка и трите бюджета бяха приети с гласовете на управляващото мнозинство.

Критики и към трите бюджета отправиха най-вече от БСП, които заплашиха да не подкрепят бюджетните закони. Заплахи, но за протести, пък се чуха от страна на присъстващите на обсъждането синдикати.

"Основните приоритети са свързани с връщането на финансовата стабилност в общоприети европейски граници за дефицит, тъй като на база очакваното превишение на дефицита от 3% ЕК задейства процедура за свръхдефицит", заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Той съобщи, че е имал интензивен диалог с ЕК и е бил уверен, че "ако свръхдефицитът за 2014 година е в граници от около 3.5%, те биха предложили да се гледа на това като еднократен ефект, който се дължи на еднократни дисбаланси и в този смисъл да не предлагат продължаване на процедурата за свръхдефицит".

Финансовият министър обяви, че е включил мерки, които да дадат заявка, че бюджетът за 2015 година ще се вмести в рамките на дефицит от 3%, като по-нататъшните планове са 2.5% - за 2016 година и 2% - за 2017 година.

"Не предвиждаме да се налага актуализация на бюджета", заяви още Горанов.

Той обяви, че изготвянето на бюджета е било сериозно предизвикателство в краткия срок на функциониране на новото правителство, така че да се изготви план, който да отговаря на стратегическите виждания за ролята на държавата и финансирането на основните сектори.

"Имаме готовност до края на 2014 година и през следващата година да гарантираме, че правителството ще бъде коректен платец към всички, към които има задължения", увери финансовият министър.

Споделяне
Още от Бизнес

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?