Бюджетните закони минаха на първо четене през парламентарните комисии

Бюджетът на държавата, здравната каса и НОИ бяха приети на първо четене в сряда от ресорните парламентарни комисии по здравеопазване, социална политика и бюджет и финанси.

Трите комисии проведоха съвместно заседание, което продължи малко повече от два часа и в крайна сметка и трите бюджета бяха приети с гласовете на управляващото мнозинство.

Критики и към трите бюджета отправиха най-вече от БСП, които заплашиха да не подкрепят бюджетните закони. Заплахи, но за протести, пък се чуха от страна на присъстващите на обсъждането синдикати.

"Основните приоритети са свързани с връщането на финансовата стабилност в общоприети европейски граници за дефицит, тъй като на база очакваното превишение на дефицита от 3% ЕК задейства процедура за свръхдефицит", заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Той съобщи, че е имал интензивен диалог с ЕК и е бил уверен, че "ако свръхдефицитът за 2014 година е в граници от около 3.5%, те биха предложили да се гледа на това като еднократен ефект, който се дължи на еднократни дисбаланси и в този смисъл да не предлагат продължаване на процедурата за свръхдефицит".

Финансовият министър обяви, че е включил мерки, които да дадат заявка, че бюджетът за 2015 година ще се вмести в рамките на дефицит от 3%, като по-нататъшните планове са 2.5% - за 2016 година и 2% - за 2017 година.

"Не предвиждаме да се налага актуализация на бюджета", заяви още Горанов.

Той обяви, че изготвянето на бюджета е било сериозно предизвикателство в краткия срок на функциониране на новото правителство, така че да се изготви план, който да отговаря на стратегическите виждания за ролята на държавата и финансирането на основните сектори.

"Имаме готовност до края на 2014 година и през следващата година да гарантираме, че правителството ще бъде коректен платец към всички, към които има задължения", увери финансовият министър.

Споделяне

Още от Бизнес