Синдикати и бизнеса заплашиха с бойкот тристранката заради липса на документи

Бюджетният дефицит може да надхвърли допустимите 3%

Финансите правят последни разчети, преди съботната среща на министрите по актуализацията на бюджета

Бюджетният дефицит може да надхвърли допустимите 3%

Дефицитът в държавния бюджет може да надхвърли 3%, какъвто е допустимият максимум по европравилата, за да не влезе страната в процедура по свърхдефицит. Такова предположение напарви служебният премиер Георги Близнашки. Неофициално се твърди, че се предвижда планираният бюджетен дефицит да нарасне от заложените 1.8% на 4.2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на касова основа.

В събота Близнашки събира на неформална среща министрите от кабинета, за да обсъдят актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. Министерството на финансите все още не е готово с окончателните разчети заради валящите от всички страни искания за повече пари.

По тази причина промените в държавния бюджет и в този на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) все още не са изпратени на бизнеса и синдикатите. Те пък заплашиха с бойкот предстоящата среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник, ако не получат документите в срок от 48 часа преди това.

Плановете на служебния кабинет са да одобри актуализацията на бюджета в сряда. Целта е да се създадат нормални условия за следващото правителство и нормален начален ритъм на работа на следващото Народно събрание, посочи Близнашки.

"Длъжни сме да предложим нашия вариант, а мнозинството в следващия парламент ще трябва да поеме отговорност", каза премиерът. Бъдещето Народното събрание може да не одобри предложения вариант за актуализация на бюджета на служебния кабинет, ако вижданията му са различни. Поради тази причина са планирани и консултации с основните политически партии, твърдят правителствени източници пред Mediapool.

От ГЕРБ заявиха, че неофициално се предвижда да имат среща следваща седмица, докато от БСП заявиха, че тях не са ги потърсили за мнение.

Служебният кабинет се е отказал да пише проектобюджет за 2015 г. Причината е, че е нормално следващото правителство да заложи приоритети си и вижданията си кои политики да финансира.

Буфер за банковата система, нов дълг от 4.5 млрд. лв.

Служебният кабинет планира да заложи по-голям буфер, за да се гарантира банковата система. За това съобщи бившият премиер Иван Костов, а Близнашки потвърди, че ревизията на бюджета предвижда пари за КТБ и банковата система.

Според източници на Mediapool за целта ще се тегли нов заем от 4.5 млрд. лв. над предвидените 4.4 мрд.лв. нов дълг, заложени в закона за бюджета за тази година.

Неуспешният опит за актуализация на бюджета, предложен от кабинета "Орешарски", планираше нов дълг от 3.4 млрд. лв. и даване на възможност на Фонда за гарантиране на влоговете да набере още 2 млрд. лв. чрез пускането на емисия облигации, която е държавно гарантирана, за да се реши проблемът с ликвидността на КТБ.

Заради слабото изпълнение на приходите дупката в бюджета ще е по-голяма не само от заложения дефицит от 1.8% от БВП, но и над допустимите 3%, стана ясно от думите на Близнашки. "Ако отидем малко нагоре, това ще бъде все с оглед на тази крайна необходимост, пред която е изправена страната – държавата да продължи да изпълнява жизненоважните си функции", каза служебният премиер.

"Буквално гасим пожари"

Близнашки не се съгласи с критиките, че служебният кабинет е изхарчил много пари. Той припомни, че са наследили много необезпечени ангажименти.

"Буквално гасим пожари. Няма излишен разход, който да има за цел да печели обществено одобрение, точно обратното – всички разходи са неизбежни и крайно необходими", каза премиерът.

Той даде за пример разходите за справяне с последиците от наводненията, отпуснатите до 750 млн. лв. за възстановяване на плащанията по оперативни програми, парите за работещите в "Напоителни системи".

Още 100 млн. лв. за здравната каса, 35 млн. лв. за социални плащания

"От първа необходимост" се очертава да получи допълнителни пари Здравната каса, каза Близнашки. Причината е, че там положението е "изключително тежко".

Поне още 100 млн. лв. иска НЗОК, съобщи нейният председател на Надзорния съвет и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев, който пише промените в бюджета. Касата вече получи допълнително 225 млн. лв. при актуализацията през юли. От НЗОК тогава настояваха за 328 млн. лева.

За социални плащания до края на годината ще бъдат отпуснати 35 млн. лв. допълнително. Както и още 10 млн. лв. за осигуряване на заетост по програмите "Сигурност" и "Младежка гаранция", съобщи преди дни социалният министър Йордан Христосков. Общо социалното министерство е поискало 52 млн. лв. от актуализацията на бюджета.

МВР с най-големи претенции

Всички министри се надяват да получат допълнителни пари, след като бюджетите им бяха орязани с 10% заради актуализацията на НЗОК през юли.

Най-големи са претенциите на МВР – искания за 167 млн. лв., съобщиха източници от вътрешното министерство пред Mediapool. Парите са необходими за изплащането на всички обезщетения за извънреден и нощен труд, за гориво на колите, автомобилни гуми, обувки за полицаите и дори за дърва за огрев на тези по турската граница.

Част от допълнителните 167 млн. лева вероятно ще отидат и за осигуряване на 10% увеличение на полицейските заплати, въведено със задна дата от 1 януари т.г. от кабинета "Орешарски". В началото на септември служебният вътрешен министър Йордан Бакалов обяви, че повишаването на доходите на униформените не е било обезпечено във ведомствения бюджет.

Министерството на отбраната се надява да получи поне 60 млн. лв. - толкова, с колкото са им били орязани парите. От Министерството на външните работи се надяват на малко под 2 млн. лв.

Министерството на правосъдието също е поискало около 20 млн. лв., за да обезпечи работата на съдебната система и на затворите.

Пътната агенция е поискала 32 млн. лв., за да може да подготви пътищата за зимата и да довърши части от магистралите "Марица", "Хемус" и трите виадукта на "Тракия" и "Хемус".

Премиерът Близнашки обаче даде да се разбере, че претенциите на министерствата и агенциите няма да бъдат удовлетворени изцяло. "Сигурен съм, че повечето от тях няма да бъдат доволни от това, което ще получат в резултат на актуализацията, но това са възможностите на нашата държава към днешна дата", каза Близнашки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?