Бюджетният дефицит на САЩ миналата година е бил 587 милиарда долара

Бюджетният дефицит на САЩ миналата година е бил 587 милиарда долара
Бюджетният дефицит на САЩ през току-що завършилата минала фискална година е бил 587 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес, като се позова на статистика на министерството на финансите.
 
Агенцията посочва, че това е чувствително увеличение от 34 процента след значителното подобряване на положението след рекордните дефицити през първите години от управлението на президента Барак Обама. Въпреки че тези данни са отрезвяващи, те не изглеждат толкова лоши, за да накарат изпадналия в политическа парализа Вашингтон да предприеме мерки за ограничаване на държавните разходи, отбелязва АП, цитирана от БТА.
 
Правителството на САЩ взема на заем 15 цента от всеки долар, който харчи. Държавните разходи са се увеличили с близо 5 на сто през фискалната 2016 г. до 3.9 трилиона долара, докато приходите в хазната са останали непроменени на равнище от 3.3 трилиона долара.
 
Необузданият бюджетен дефицит и нарастващите дългове на САЩ до голяма степен са пренебрегвани в кампанията за президентските избори следващия месец и на двамата водещи кандидати, демократката Хилари Клинтън и републиканеца Доналд Тръмп. Икономисти коментираха, че никой от претендентите няма реален план за решаване на тези проблеми.
Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?