Бюджетният дефицит на Великобритания расте заради войната с Ирак

През тази седмица британският министър на финансите Гордън Браун вероятно ще тласне правителството на страната към затъване в още по-големи дългове, за да се финансират войната в Ирак, както и подобренията в сферите на здравеопазването, образованието и транспорта, прогнозират цитирани от Блумбърг икономисти и инвеститори.

В седмото годишно обръщение към парламента по повод бюджета се очаква Гордън Браун да прогнозира дефицит от 31 млрд. британски лири /48 млрд. долара/ за финансовата 2003/2004 г., която започна на 1 април т. г., вместо предвидените през ноември 2002 г. 24 млрд. лири дефицит, показват средните прогнози на 12 икономисти, сред които агенция Блумбърг е извършила допитване.

Положението с публичните финанси на Великобритания се влошава за пръв път, откакто Лейбъристката партия на премиера Тони Блеър пое властта през 1997 г.

Очакваният през тази финансова година дефицит ще сложи край на три години, в които се регистрираше бюджетен излишък, а това означава, че Браун вероятно ще трябва да повиши данъците скоро след следващите избори, насрочени за средата на 2006 г.

Според икономисти засега дългът на Великобритания е управляем, тъй като страната /заедно с Люксембург/ има най-малко дългово бреме в 15-членния ЕС.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?