В сравнение със същия момент през 2012 г.

Бюджетният дефицит нараснал през януари с 80%

Бюджетният дефицит нараснал през януари с 80%

Бюджетният дефицит на страната през януари т.г. е нараснал с 80% в сравнение с този период през 2012 г., сочи анализ на агенция Ройтерс, публикуван в събота. По данни на финансовото министерство той възлиза на 536.5 млн. лева при 298 млн. преди година.

Кабинетът "Борисов", който преди десетина дни подаде оставка в разгара на масовите протести срещу политическата система и монополите планираше дефицит от 1.3% за 2013 г., при 0.5% през 2012 г., припомня Ройтерс.

Обяснението на финансовото министерство е, че причина за увеличаването му са основно високите лихвени разходи през януари - 293.4 млн. лв., свързани с плащанията по външния дълг. Тази сума е по-висока от платената в предишни години през същия месец заради падежа на глобалните облигации, които бяха емитирани през 2002 г.

От ведомството посочват още, че вноската на България към ЕС е 45.5% по-висока през първия месец от 2013 г. – 90.2 млн. лева. За високия дефицит допринасят и променените срокове за внасяне на някои данъци по Закона за корпоративното подоходно облагане, променени режими при данъка върху доходите за физическите лица и др., поради което част от постъпвалите досега приходи се изместват за следващи периоди.

Ройтерс коментира, че от БСП нееднократно са изразили притеснения по отношение на фискалната политика на правителството на ГЕРБ. България се нуждае от нисък дефицит, за да избегне натиск върху националната валута, вързана към еврото. Страната е във валутен борд, което значително стеснява оперативните възможности на централната банка. БНБ води деликатна фискална политика, целяща поддържане на макроикономическа стабилност, се казва още в анализа на агенцията.

Фискалният резерв, какъвто България е длъжна да поддържа в режима на валутен борд, е на стойност 4.1 млрд. лева, срещу 6.1 млрд. през декември 2012 г.  Причина за това са плащанията по държавните облигации, емитирани по вътрешния дълг, на стойност 1.5 млрд. лева.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?