Бюджетният дефицит за януари е 495 млн. лв., на нула през април

Бюджетният дефицит за януари е 495 млн. лв., на нула през април

Бюджетният дефицит за януари е около 495 млн. лева, съобщи финансовият министър Симеон Дянков в четвъртък . Вицепремиерът отчете още, че компании масово се съгласяват да се откажат доброволно от 10% от сумите по подписаните с държавата договори, за да получат дължимите им пари веднага.

Според финансовия министър недостигът в хазната се дължи на ударното заплащане на 240 млн. лв. по европейските фондове, на вноската по външния дълг в размер на 214 млн. лв., а около 40 млн. лева са били изразходвани за закъснели изплащания основно по договори основно със строителни компании.

Дянков посочи, че по план бюджетът през януари, февруари и март ще бъде на дефицит заради ударното разплащане по европейски фондове и закъснелите разплащанията по отделни сектори.

"Ще бъде трудно, но постижимо. От месец април ще сме на нула, а после на плюс. Така че ще завършим годината с балансиран бюджет", посочи финансовият министър.

Той уточни, че дефицитът ще намалее, тъй като изплащането на закъснелите плащания ще мине към дефицита за миналата година.

Дянков очаква общо 78 млн. лева отстъпки от фирмите

Финансовият министър съобщи още, че досега са подписани 180 договора с фирми, които са съгласни да направят 10% отстъпка на държавата по предишни договори, за да си получат средствата веднага. Според него, ако всички фирми, на които министерствата дължат пари, се съгласят да подпишат такива договори, ще бъдат спестени 78 млн. лв. Тези средства ще бъдат насочени към проектите за Южната дъга на Софийския околовръстен път, магистрала "Марица" и Пътен възел-Варна.

"Който сега иска да получи тези разплащания, ги получава – пари има за всеки, който подпише. Който не иска сега да подпише, ще му бъде разплатено когато има пари. А кога ще има пари, това вече не е ясно", заяви Дянков. В същото време той отхвърли “категорично“ обвиненията, че поставяйки това условие държавата рекетира бизнеса.

Според него не се очакват никакви юридически проблеми, тъй като участието е на доброволни начала. Идеята пък се родила след негови срещи с бизнеса, от които му станало ясно, че за компаниите е по-изгодно да се откажат от 10%, но да си вземат парите на момента, отколкото да теглят кредити от банки на високи лихви.

Дянков се закани на "Скаридите" и "Калмарите"

В "безкомпромисен тон" вицепремиерът заяви още, че ще продължи практиката на съвместна работа със структурите на реда и прокуратурата "във всички такива разработки "Октопод", "Наглите", "Скаридите", "Калмарите" и т.н.".

"Знаете, че най-известният гангстер Ал Капоне е бил хванат за данъчни измами. Ролята на НАП и на финансовия министър е това да стане практика в България", заяви министърът.

По думите му първостепенната задача е да има "ред и справедливост в плащането на данъците", така че средният българин да разбере, че той като си плаща данъците, около него всички други правят същото. 

Затова се проверявали футболисти и поп звезди. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес