Бюджетният излишък вече гони 3 млрд. лв.

Финансовото министерство трупа ресурси преди местните избори

Бюджетният излишък вече гони 3 млрд. лв.

Излишъкът в бюджета се очаква да достигне 2.98 млрд. лв. в края на май, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Това се отчита на фона на планиран дефицит за годината в размер на 600 млн. лв.

Плюсът в хазната до момента е двойно по-голям в сравнение с натрупаната сума до същия месец на миналата година, когато излишъкът възлизаше на 1.4 млрд. лв.

Въпреки критиките на президента Румен Радев и на опозицията правителството продължава да следва законната, но некоректна практика да трупа огромни текущи излишъци през годината, които преразпределя по свое осмотрение през ноември и декември.

Тази година съмненията около спорната практика се засилват и заради предстоящите през есента местни избори.

През 2018 г., когато излишъкът се трупаше с доста по-бавни темпове от сегашните, кабинетът успя да задели 2.8 млрд. лв. до месец преди Коледа, които изхарчи набързо само за няколко седмици и в крайна сметка годината официално приключи с минимален "плюс".

Огромната част от предколедното раздаване на милиарди отиде за изграждането на магистрала "Хемус" – 1.35 млрд. лв. Така, за трета поредна Коледа, през 2018 г. ГЕРБ изля над 1 млрд. лв. от излишъка за непланирани в бюджета строителни проекти. През 2016 г. и 2017 г. по 1 млрд. лв. бяха раздадени за безплатно саниране на панелки по схема, която преди седмици управляващите признаха, че е несправедлива.

Преди коледното раздаване на милиарди миналата година президентът Румен Радев призова това да стане през парламента, за да се обсъди целесъобразността на разходите и процедурата да бъде прозрачна. Оказа се обаче, че практиката на финансовото министерство е напълно законна и няма основание да се стига до промяна на закона за държавния бюджет.

Публикуван бе и специален одит на Сметната палата по темата, от който излезе, че няма никаква законова пречка премиерът Бойко Борисов да харчи по своя преценка натрупания "псевдоизлишък", който се дължеше повече на нереализирани разходи, отколкото на свръхвисоки приходи.

В края на месец май 2019 г. приходите в бюджета се очаква да бъдат 18.7 млрд. лв., което е ръст от 2.7 млрд. лв. в сравнение с 2018 г., става ясно още от данните на МФ. Увеличението специално на данъчните приходи е с 1.4 млрд. лв.

Докато приходите са изпълнени на близо 43% от годишния разчет, то разходите са реализирани на 35%, съобщава още финансовото ведомство. Към края на май са похарчени 15.7 млрд. лв., което е с 1.1 млрд. лв. повече в сравнение с май 2018 г.

Споделяне

Още от Бизнес