След срещата Меркел-Саркози

Бюджетният пакт в ЕС трябва да бъде подписан за 1 март

Икономическият растеж – приоритет за Париж и Берлин

Бюджетният пакт в ЕС трябва да бъде подписан за 1 март

Франция и Германия искат проектът за ревизиране на европейските договори, предвиждащ да бъде затегната бюджетната дисциплина, да бъде подписан "за 1 март", заяви френският президент Никола Саркози.

"Ние искаме (...) преговорите да приключат през идните дни" и проектът за ревизиране "да бъде подписан за 1 март", заяви Саркози в Берлин на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел. Принципите на тази промяна бяха приети от 26 от 27-те страни от ЕС през декември.

Меркел посочи, че продължава да подкрепя въвеждането на данък върху финансовите трансакции в европейски мащаб, или по-точно в пределите на еврозоната, докато Франция изрази готовност да направи сама тази стъпка.

Меркел, която днес прие Саркози, заяви, че "германската цел е да има декларация за намерения на министрите на финансите (на ЕС) до началото на март" по такъв данък и допълни, че "лично" тя може "да си представи такъв данък (само) на равнище еврозона", уточнявайки в същото време, че този вариант, който изключва лондонското Сити, не се подкрепя от цялото ѝ правителство.

В навечерието на срещата на върха надеждите на лидерите на Германия и Франция за напредък по темата за данъка върху финансовите трансакции бяха попарени от двама европейски премиери. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ще наложи вето на подобен данък. Италианският премиер Марио Монти би подкрепил данъка, но ако той се въведе на европейско ниво.

Подобни предупреждения отправи и Асоциацията "Пари Юроплас" (Paris Europlace), представляваща френския финансов сектор. Въвеждането само на френски данък върху трансакциите ще бъде като наказание за френския финансов сектор, посочва асоциацията. Данъкът няма да засегне само спекулативните транскации, както твърди Париж, а ще навреди и на другите трансакции, извършвани от частните инвеститори, компаниите и институционалните инвеститори.

Прилагането на подобен данък само от Франция ще увиличи още повече бремето на френските банки и компании след тежката цена, която те трябва да плащат по силата на новите разпоредби за регулиране на финансовия пазар, допълва асоциацията. Ако данъкът върху трансакциите бъде въведен само на френска територия, той неизбежно ще доведе до делокализация на дейностите на банките, застрахователите и други финансови компании. Тази делокалицазия ще бъде в ущърб на Париж, но ще е от полза за други големи финансови центрове по света, заключава асоциацията.

След срещата си в понеделник Меркел и Саркози се обявиха за ускоряване на изграждането на Европейския стабилизационен механизъм. Лидерите на Франция и Германия заявиха, че ускоряването на икономическия растеж в еврозоната е приоритет в техните усилия за овладеят дълговата криза, която изглежда се разраства.

След срещата днес в Берлин със Саркози Меркел призова Гърция и частните ѝ кредитори бързо да постигнат споразумение за преструктурирането на дълга на Атина. В противен случай, предупреди Меркел, няма да бъде възможно Гърция да получи следващия транш от спасителното финансиране.

През октомври еврозоната се споразумя по втори спасителен план за Гърция, който включва орязване на вземанията на частните кредитори с 50 на сто по гръцките държавни облигации, притежавани от тях.

Меркел допълни на съвместната пресконференция, че и тя, и Саркози искат Гърция да получи парите. "Искаме Гърция да остане в Еврозоната", заяви Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?