ЕП с препоръка към националните партии

Бюлетината за евродепутат да включва имената на националната и на европейската партия

Европейският законодателен орган призовава да има повече кандидати жени, в краен случай - равно с мъжете

Снимка: БГНЕС

Комисията по конституционните въпроси на Европейския парламент препоръча във вторник бюлетините, които ще бъдат използвани догодина при изборите за евродепутати, да включват имената на националните партии, както и принадлежността им към съответните политически семейства в ЕС, предаде БТА.

Трите най-големи политически групи в сегашния състав на ЕП включват Европейската народна партия (ЕНП), към която се числят евродепутатите, избрани от листите на ГЕРБ и Синята коалиция, Партията на социалистите и демократите (ПЕС), чиито членове са представителите на БСП, както и Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ), където попадат избраните от листите на ДПС и на НДСВ.

ЕП предлага също там, където е възможно, бюлетините да съдържат и емблемите на европейските партии.

Досега това не се прави в нито една държава в ЕС.

Друга препоръка е националните партии възможно най-рано да обявят кого от бъдещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия подкрепят. Партиите са призовани да поясняват политическата принадлежност на номинираните за следващ ръководител на ЕК, както и тяхната предизборна програма.

ЕП настоява кандидатите за евродепутати да бъдат определени и съобщени поне шест седмици преди изборите, насрочени за края на май догодина. Препоръчва се присъствието на повече жени в предизборните листи, а по възможност броят на жените и мъжете, кандидатстващи за евродепутати, да бъде изравнен.

Друга препоръка е кандидатите да дадат обещание, че ако бъдат избрани, ще заемат поста си в ЕП, освен ако не се наложи да станат министри или еврокомисари.

Евродепутатите настояват кандидатите за следващ председател на ЕК да бъдат определени възможно най-рано по демократичен и прозрачен начин, и да водят кампания по европейски въпроси във всички държави от ЕС, в която да отбелязват политическата си принадлежност и да разясняват предизборната си програма.

ЕП насърчава организирането на публични дебати между кандидатите за председател на ЕК. Парламентарната комисия изразява очакването ЕП и Съветът на ЕС да разгледат приоритетно номинацията на онзи кандидат за ръководител на ЕК, издигнат от политическото семейство, спечелило най-много мандати за евродепутати след година.

Парламентарната комисия насърчава държавите в ЕС да организират кампании, които да повишат избирателната активност.

В днешното решение се отбелязва, че резултатите от изборите няма да бъдат оповестени преди приключването на изборите навсякъде в ЕС на 25 май догодина.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?