Бюлетините без пликове на референдума са не повече от 500

Бюлетините без пликове на референдума са не повече от 500

Броят на намерените в урните бюлетини без пликове за референдума е не по-голям от 500, а не 13 000, както обяви Слави Трифонов. Това съобщи в сряда говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред Нова телевизия. Според него историята с непреброените гласове започва да прилича на вица за “компютрите и компотите“

Цветозар Томов каза, че данните от първото преброяване показват, че в протоколите подписите си са положили 3 485 775 души. Това е с около 2000 по-малко от намерените в кутиите пликове, допълни той.

“Ние обаче съобщаваме по-голямото число, защото е възможно пусналите пликове да не са се подписали”, каза Томов.

По данните на ЦИК на база 100% обработени протоколи във въпроса за мажоритарния вот са участвали 3 488 258 избиратели. Предстои второ преброяване. Цветозар Томов каза, че въпросните над 13 000 гласа, за които говори Слави Трифонов, са натрупани от технически грешки в протоколите, които ще бъдат изчистени при второто броене.

Преди ден Слави Трифонов обвини ЦИК в чудовищна манипулация с резултатите на референдума. Той обяви, че незаконно комисията е извадила от крайния резултат над 13 000 бюлетини без пликове. По изчисленията на шоумена с тези гласове референдумът надвишава прага на задължително с около 600 гласа. Необходимият брой гласове, за да бъде референдумът задължителен е 3 500 585.

Сега Томов обяви, че твърденията на Трифонов няма как да са верни, защото подписи, че са гласували, са положили 3 485 775 души. Намерените бюлетини без пликове са 500, а намерените в урните пликове без бюлетини са около 1500.

“Вероятно става дума за бюлетини, изпаднали от пликовете. Ние не можем да допуснем двойно броене. В никакъв случай не може да става дума за 13 000 бюлетини. Заради това има второ броене. Всеки гражданин, участвал в референдума трябва да бъде преборен, защото това е условието в закона. Няма значение дали става дума за действителен или недействителен глас“, каза Томов.

Референдум

Въпросите на референдума бяха:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?.
Още по темата
Още от Референдум

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?