Бюлетините на изборите в Холандия ще се броят ръчно, за да се избегнат кибератаки

Бюлетините на изборите в Холандия ще се броят ръчно, за да се избегнат кибератаки

Бюлетините на парламентарните избори в Холандия през март ще се броят ръчно, за да се избегне евентуална кибератака срещу изборния софтуер, който е смятан за прекалено уязвим, обяви вътрешният министър Роналд Пластерк, цитиран от Франс прес.

На 15 март 12,6 милиона холандци с право на глас избират новия състав на 150-местния си парламент. Властите заявиха, че са много бдителни за евентуални опити за хакерски атаки, след като американското разузнаване обвини Русия, че се е намесила в президентските избори в САЩ.

"Не мога да изключа някои държави да се опитат да повлияят на политически решения и на общественото мнение в Холандия за своя изгода", заявява Пластерк в писмо до парламента.
Той също така изразява опасения за уязвимостта на използвания от Избирателната комисия софтуер, която поражда риск изборите да бъдат манипулирани.

По молба на телевизия Ер Те Ел експертът на компютърна сигурност Сеймен Рувхоф е извършил собствено изследване на софтуера и е стигнал до извода, че "обикновен Айпад има по-добра защита от холандската избирателна система".

Поради това вътрешният министър и Избирателната комисия са решили този софтуер да бъде заменен от ръчно броене на бюлетините.

От няколко месеца в допитванията за победител в парламентарните избори в Холандия е Партията на свободата на депутата ислямофоб Герт Вилдерс, следвана от Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?