Бюлетините от президентските избори във Венецуела ще бъдат проверени

Енрике Каприлес

Венецуелският Национален избирателен съвет (НИС) съобщи, че ще извърши проверка на всички подадени на президентските избори бюлетини, отстъпвайки пред искането на опозиционния кандидат Енрике Каприлес, според когото проверката ще докаже, че той е новият президент, предаде Асошиейтед прес.

Съгласно венецуелското изборно законодателство след приключване на гласуването се извършва проверка на 54 процента от подадените бюлетини в присъствието на представители на всички политически сили, чиито представители участват в изборите. От решението на НИС следва, че предстои щателна проверка и на останалите 46 процента от гласовете.

Председателката на НИС Тибисай Лусена подчерта, че не става дума за повторно преброяване на гласовете, а за ревизия на бюлетините, които не са били проверени в изборния ден. За 10 дни ще проверим първата част от бюлетините, ще съобщим резултатите и ще продължим ревизията. Проверката ще отнеме общо 30 дни, уточни Лусена.

Кандидатът на опозицията Енрике Каприлес заяви, че одобрява решението на избирателния съвет. Проверката ще обхване най-малко 12 хиляди урни с бюлетини и ние смятаме, че именно в тях се крият проблемите, за които нееднократно говорихме, каза Каприлес и призова сънародниците си да проявят търпение и да запазят спокойствие. Не водим борба срещу събратята си, които мислят различно, не се поддавайте на провокации и не падайте в клопките, заложени ни от властта, каза той.

Каприлес поиска пълна проверка на бюлетините от гласуването, след като НИС обяви, че посоченият от Уго Чавес за негов наследник Николас Мадуро печели с 265 000 гласа повече, т.е. с по-малко от 2 процента от подадените бюлетини.

Венецуелската избирателна система се смята за една от най-съвършените в света, тъй като много от процесите са напълно автоматизирани. Статистиката показва, че един избирател гласува средно за една минута. Гласоподавателят първо се легитимира, след което се извършва електронна дактилоскопия: избирателят поставя палеца си в четящо устройство, което разрешава гласуване или подава сигнал, че отпечатъкът не съответства на данните в електронната база.

След "разпознаване" на гласоподавателя той гласува на монитор с тъчскрийн, избирайки между показаните на екрана кандидати. Щом посочи своя кандидат, гласуващият получава разпечатка-бюлетина, която пуска в картонена урна, като 54 процента от бюлетините в урните се проверяват след края на процеса на гласуване.

Гласоподавателят се подписва в избирателния списък, а до подписа си поставя отпечатък от палеца. После потапя кутрето си в неотмиващо се мастило, което гарантира, че той няма да гласува повторно.

Електронната система дава възможност името на победителя да бъде огласено само два-три часа след края на изборния процес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят