Бюро на американска телевизия атакувано в Багдад

Бомба избухна днес сутринта до хотел Айке в Багдад, където е отседнал екип на американската телевизионна компания Ен Би Си, съобщиха информационните агенции.

Убит е сомалиец, който според Асошиейтед прес е бил охранител в хотела, а според АФП - електротехник. Двама души са ранени, единият е 44-годишният канадец Дейвид Муди, звукооператор на Ен Би Си.

Според полицията бомбата била поставена близо до генератора на хотела и избухнала точно в седем часа сутринта. Ударната вълна счупила много от прозорците на сградата, по улицата пред нея са разпръснати стъкла. Има и други разрушения, но те са малки и са ограничени само на първия етаж.

Бомбата е била малка, ако беше голяма, щеше да унищожи цялата сграда, обясни говорител на полицията. Това е първият атентат с експлозив срещу чуждестранна медия в Багдад, коментира АФП. На сградата обаче не е имало никакви обозначителни знаци на Ен Би Си. Персоналът на телевизията вече е евакуиран от хотела.

По данни на полицията в хотела е имало само двама души, отговарящи за сигурността. Те не са видели нито подозрителен автомобил, нито човек, който да се приближава до сградата. Екипът на Ен Би Си също имал свои охранители.

Това е първият случай на целенасочена атака срещу западна медия в Ирак, отбелязва Би Би Си.

Взривът става ден след като бомба избухна в кино в северния град Мосул, където двама души загинаха, а 20 бяха ранени. Същия ден друга бомба разруши два автобуса в централен Багдад и двама души бяха убити, а други 22 - ма - ранени.

Според кореспондента на Би Би Си в иракската столица, атаката срещу екипа на американската телевизия ще увеличи несигурността сред западните журналисти. Освен това атаката показва промяна в тактиката на враждебно настроените срещу съюзническата коалиция. Освен нападения срещу коалиционните сили, те все по-често атакуват и невоенни цели.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?