Бюрокрацията провали здравен проект за милиони

Нова сага се заформи около злополучните мобилни здравни кабинети, които миналата година блокираха центъра на София заради бюрократични недомислици. Експерти по проекта обявиха в сряда, че заради държавно безхаберие проектът по програма ФАР, насочен към подобряване здравния статус на малцинствата, е на път да се провали. Ангажирани в проекта съобщиха, че Министерството на здравеопазването (МЗ) не изпълнява ангажиментите си за съфинансиране на проекта, което е довело да драстично забавяне на мерките, предвидени в него.

Така до момента са извършени само 3888 прегледа от заложените в проекта 38 640, което представлява едва 10% изпълнение на мерките.

Проф. Ивайло Търнев, експерт по проекта, обясни, че прегледите е трябвало да започнат на 1 октомври. Тогава Европейската комисия предоставя мобилните кабинети, които са на стойност милиони евро. Вместо това на места прегледите започват през април 2009 г., другаде през май, а в Сливенска, Разградска и Видинска област - броени дни преди приключването на проекта през юни.

Търнев заяви, че предвидената профилактика на рака на млечната жлеза не е започнала, а получените модерни мобилни мамографи "бездействат" вече осем месеца и са пренасочени от здравното министерство в области, които не са целеви по проекта. "На практика целият план за действие е изопачен, а изпълнението му представлява имитация на планираните дейности", коментира той.

От здравното министерство обаче отрекоха, че проектът не се изпълнява и заявиха, че през миналата година са извършени 30 000 профилактични прегледа.

До средата на 2009 г. с бюджетни средства на МЗ са осигурени над 71 000 лв. за извършване на прегледите, което е финансовия ангажимент на министерството съгласно проекта. "Необходимо е да се отчете обстоятелството, че размерът на средствата е съобразен с наложилите се рестрикции в бюджета в условията на финансова криза", обявиха още от здравното министерство.

От средата до края на юни 2009 г. предстои да се реализират приблизително още 1200 профилактични прегледи на целевите групи в областите Сливен, Разград и Видин, допълниха от ведомството.

Оттам се оправдаха още, че забавянето в дейността на мобилните лаборатории, не било по вина на здравното министерство.

"Става въпрос за тирове, чието прехвърляне за управление и стопанисване на МЗ, както и регистрацията им отне няколко месеца. Това не е било отчетено при плана за реализация на проекта не по вина на МЗ", коментираха от ведомството.

В началото на октомври миналата година шестте ТИР-а блокираха центъра на София заради продължилата два месеца игра на "развален телефон" между три държавни институции и фирмата доставчик.

Техниката се предоставя съгласно договор по програма ФАР, сключен между Министерството на финансите като възложител, администрацията на Министерския съвет като получател и фирмата "Автоинженеринг" като изпълнител. Собственикът на фирмата Росен Маринов бе задържан миналата седмица и обвинен за предлагане на подкуп от 100 000 лева на висш държавен служител.

Хаосът настъпи още когато ТИР-овете бяха доставени на площад "Света Неделя" № 5, където се помещава здравното министерство - ползвател на апаратурата. Ведомството отказа да ги приеме под предлог, че това не е в компетенциите му, а фирмата обясни, че този адрес е посочен за доставката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?