Бюрото на ПАСЕ реши да бъде изготвен специален доклад за медиците в Либия

Бюрото на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) реши в петък да бъде изготвен специален доклад от Комисията по юридическите въпроси и правата на човека за осъдените български медици в Либия. Решението бе взето по предложение на българския депутат Евгени Кирилов, член на Бюрото на ПАСЕ и председател на нейната икономическа комисия, предаде БТА.

След цялата кореспонденция на Съвета на Европа и ПАСЕ с Либия, след като либийските власти все така не допускат пратеника на ПАСЕ по случая да посети отново страната заедно с представител на Секретариата на асамблеята, трябва да бъде изготвен доклад по случая, обоснова се Евгени Кирилов.

Документът ще бъде разработен въз основа на внесената от него в ПАСЕ проекторезолюция по случая (подписана от ръководителите на всички парламентарни групи), на всички налични в ПАСЕ материали, както и въз основа на нови сведения на Матиаш Йорши, ако той бъде допуснат пак в Либия. В доклада за първи път ще залегне абсолютно всичко, свързано със случая - цялото негово развитие, всички доказателства, всички действия.

Възможно е докладът да бъде подготвен в рамките на два - три месеца и внесен за обсъждане на сесия на ПАСЕ. Към него ще има проект за резолюция и асамблеята ще се произнесе официално като институция.

Бюрото на ПАСЕ взе решението при разглеждане на специална точка в дневния му ред, озаглавена "Действията на Съвета на Европа във връзка със случая със затворения международен медицински екип в Либия".

Секретариатът на ПАСЕ внесе меморандум, в който се посочва всичко направено досега по случая.

От документа става ясно, че на последното писмо досега са отговорили само 8 държави членки на Съвета на Европа.

Меморандумът на Секретариата завършва така: "Кореспонденцията с либийските власти винаги е била еднопосочна - на нито едно от писмата на ПАСЕ и на Съвета на Европа не е получен никакъв отговор", предаде БТА.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: