Бжежински: Ако Русия не стане част от Европа, ще се превърне в разорен сателит на Китай*

Збигнев Бжежински

Украйна се намира в изключително важен и критичен момент от своята история. Тя трябва да намери своето място и да се превърне в истинска демократична европейска нация. Но Киев трябва да докаже, че наистина е готова да стане част от Европа.

Ако успее по този път, ще се случи нещо наистина важно. Тогава единствената перспектива пред Русия ще бъде да се смири с тази реалност и в резултат на това самата тя да стане част от Европа.

Ако Русия не направи това, ще се превърне в разорен сателит на Китай, а това не е най-добрата перспектива за развитие пред Москва.

Украйна все още не е загубила своите шансове. Оптимист съм за нейното развитие, но като такъв не мога да ѝ спестя истината, защото съм истински приятел на тази страна и украинците знаят това.

Украйна трябва да изкорени корупцията, която не само е деморализирала нейната икономика, но и всекидневието на нейните милиони граждани и дори нейната армия.

Корупцията е трагично явление, което съпътства развитието на Украйна от обявяването на нейната независимост преди повече от 20 години назад.

Украинският народ трябва да се примири с факта, че през следващите десет години ще трябва да положи големи усилия, за да може страната ви да стане част от обединена Европа. Убеден съм, че Украйна ще бъде една успешна европейска държава, защото има голям потенциал.

Бих перифразирал своята фраза, че без Украйна Русия не може да стане империя.

Русия може да се опита да стане империя, но това ще е провал. Империята ще бъде успешна, само ако Кремъл успее да подчини Украйна, но това е много трудно да се осъществи заради настроенията сред украинците.

Западът даде ясен сигнал, че съдбата на украинците не му е безразлична. Но не очаквайте, че Западът ще се бори за вас. Това е едно от най-важните неща, които украинците трябва да разберат. Те трябва да имат желанието да направят всичко, за да защитят своята свобода. И тогава по един или друг начин Западът ще ви помогне и положението ще започне да се подобрява.

Украйна има подкрепата на демократичния свят и преди всичко на САЩ, които са предани на делото на демокрацията. Всичко зависи от украинците и най-вече от новото поколение, които са се родили в Украйна, а не са били граждани на Съветския Съюз. Справянето с корупцията е предизвикателството, което украинците трябва да преборят, ако искат да живеят в успешна държава. Но също така вие трябва да усъвършенствате вашите умения да се договаряте в конструктивен дух с Русия.

По БГНЕС.

*Материалът е част от телевизионно интервю, дадено за програмата "Подробности".

Збигнев Бжежински е член на Управителния съвет на Центъра за стратегически и международни изследвания, съветник по националната сигурност на президента Джими Картър (1977-1981/.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?