БЗНС-НС може да издигне свой кмет за София, ако СДС откаже обща листа

Вярно ли е, че БЗНС- Народен съюз ще издигне самостоятелен кандидат - кмет на София?

Имаше такава нагласа, но още нямаме окончателно решение. Имаме възможност да издигнем един много, много добър и авторитетен кандидат. Въпросът трябва да бъде решен съвместно със софийската организация.

Кой е той?

Не мога да ви го кажа. Но наистина е един човек, с когото можем само да се гордеем.

Защо имате нагласа за самостоятелен кандидат, различен от СДС. Няма ли да стане така, че този местен вот да сложи край на коалицията ОДС в столицата?

Имаме среща другата седмица най-вероятно с НИС на СДС. Ние имаме един проблем, защото имаме сведение, че СДС искат да подкрепим техния кандидат за кмет, а по въпроса за общинските съветници да излизат със свои собствени листи и кандидатури. Ние абсолютно няма да подкрепим такава идея.

Ако СДС искат да ги подкрепим, в случай, че одобрим техния кандидат за кмет, тогава и листите за общински съветници трябва да бъдат общи. Ако те не се съгласят на общи листи, тогава ние ще търсим някаква друга конфигурация.

Вие бихте ли подкрепили една силна партийна кандидатура на СДС за кандидат-кмет на столицата?

Само ако е съчетана с общи листи за общински съветници.

Имали ли сте досега разговори за подписване на споразумение със СДС за местните избори?

Ние излъчихме една контактна група БЗНС-НС и СДС, които се срещаха всеки петък точно по тези въпроси. Но последните петъци, заради празниците, както и днес, нямаше такава среща. Но се надяваме това да бъде подновено другата седмица. За споразумение още не е ставало дума, защото първо трябва да се поговори и тогава да се види какво ще се прави.

Ако листата ви със СДС в София бъде обща, вие какви претенции ще имате?

Първо, ще искаме листите за общински съветници да бъдат общи и след това ще искаме заместник кметове - нещо, което имахме и преди, но г-н Софиянски не удържа на своите обещания и не спази подписани споразумения преди това. Но той е вече отделно от този въпрос, защото Софиянски явно няма да бъде кандидат на СДС.

Ние ще настояваме за заместник - кметове, така, както преди бяхме заедно в управлението, имахме областни управители и заместник - областни управители, министри и зам.министри и т.н. Което е нормално - ето, вижте къде е ДПС днес като партньор на НДСВ.

Към колко от районните кметства ще имате желание да управлявате, ако общата листа спечели?

Тук в София още не сме определили, но ние имаме нагласа да издигнем кметове в някои градове и разбира се, колкото се може повече. Защото един кмет винаги стимулира и листата на общински съветници.

Ние и сега имаме един голям брой общински кметове и кметове на малки градове и села. Отдавна участваме в местното самоуправление, което се надяваме да стане още по-отговарящо на думата самоуправление.

Защото в момента цялата тази децентрализация, за която говореше НДСВ, не се получи, така, както не се получи по времето на предишното управление.

Но аз искам да вярвам, че ако бяхме останали на власт, щяхме да придвижим този проблем, докато сега той е доникъде.

Само се хвърля една бомба в политическото пространство, че ще се работи по европейския модел за децентрализация, но става обратно - нещата се централизираха все повече и повече. Вместо да се даде възможност на общините да командват и да събират по-голяма част от техните такси, за да ги оползотворяват близо до източника и нуждите - това както знаете не става, защото пари няма.

Вие подкрепяте ли решението на СДС за предизвикване на предсрочни избори?

Ние отдавна говорим за подобно нещо. СДС беше партията, която така се колебаеше, защото според мен, кой друг освен демократичната общност би трябвало да оглави едно такова настроение и една такава нужда. Защото само управлението на ОДС не доведе България до провал. Мисля, че сме показали, че можем да управляваме, но това не значи, че не сме правили грешки - но кой не прави грешки. Само този, който нищо, той не прави грешки.

Сегашното управление води България към поредния провал и ние сме длъжни да направим всичко възможно този провал да се спре, защото вътрешната политика на това правителство е пагубна, тя е трагична, тя е абсурдна и както виждате, резултатите са едно обедняване, което е много жалко.

Какво предстои да решавате на заседанието на Управителния съвет на БЗНС-НС в събота ?

Ние имаме също така един семинар по въпросите на земеделието, на който ще бъде представен проектозакона за закрила на земеделската продукция - с други думи по въпроса, казано по старому, за пъдарщината. Ние отдавна говорим по този въпрос. В анкетите за престъпността въпросът за кражбите точно в областта на земеделието и специално кражбите на земеделска продукция беше в най-високия процент - значи този въпрос е много наболял в България. Ние вече имаме готов проектозакон.

Ще говорим за стратегията за изборите, за това до къде са стигнали местните конференции, които определят и свои кандидати и своята местна политика. Те имат право на място да решават в какви коалиции да влязат.

Аз пак ще кажа, аз не бих застанала зад безпринципни коалиции, защото те не дават никакви добри резултати и нямат бъдеще, а една коалиция не се прави за един ден.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?