БЗНС обвини шефа на резерва в лъжа

Депутатите от БЗНС-НС, които вчера разговаряха с премиера Сакскобургготски по зърнения проблем, обвиниха шефа на държавния резерв в лъжа.

Моньо Христов, Венцислав Върбанов и Борислав Китов от БЗНС-НС обясниха, че престъпват обещанието си към премиера да не дават изявления, докато не излезе окончателния доклад на временната парламентарна комисия, която проверява резерва, заради вчерашните изказвания на колегата им от НДСВ Пламен Моллов и шефа на резерва Йовчо Йовчев, който дори не е присъствал на срещата при Симеон.

От резерва липсват не 30 000 т, както обявиха Йовчев и Моллов, а 100 000 т, заявиха днес БЗНС-депутатите и допълниха, че разполагат с документи за тези липси на обща стойност 30 - 40 млн.лв.

Очаква се окончателният доклад на комисията да е готов до седмица.

По думите на Моньо Христов, пред премиера депутатите от БЗНС са обяснили, че контролът върху резерва е много примитивен и всеки може да направи злоупотреби и с другите запаси там. Затова депутатите призовали Симеон да направи цялостна проверка на всички дейности на резерва и по думите им, премиерът се ангажирал и обещал да накаже нарушителите.

На срещата, на която е присъствал и Мехмед Дикме, депутатите заявили, че земеделският министър е давал подвеждаща информация за реколтата от 2003 г., заради което носи отговорност за зърнената криза в края на миналата година и скока в цените.

Депутатите твърдят, че до момента в България са внесени 300 000 т зърно отвън, отделно от освободените от резерва 200 000 т. Те посочиха за пример, че по време на зърнената криза при Виденов са внесени само 100 000 т.

Земеделците са представили данни на Симеон, съдържащи информация за фирми на ДПС, участвали в схемата за източване на държавния резерв. Те са настояли да се спре безмитния внос на брашно и зърно. Според тях премиерът се е съгласил.

Споделяне

Още от България