БЗНС заплашва да забави промените в конституцията заради земята

БЗНС заплашва да забави приемането на поправките в конституцията, необходими за еврочленството на България, заради неприемането на предложението на земеделците относно процедурата по продажба на земя на чужденци.

БЗНС-НС настоява в Конституцията да се запише, че само с квалифицирано мнозинство парламентът ще ратифицира международни двустранни договори, по силата на които ще се продава земя на чужденци от страни извън ЕС.

С изключение на БСП, останалите парламентарни партии приемат възможността и чужденци извън ЕС да купуват земя в България. Условието е с тези държави България да има сключени междудържавни договори.

На заседанието на временната комисия за промени в конституцията вчера от БЗНС поискаха тези междудържавни договори да се ратифицират от парламента само с квалифицирано мнозинство. Шефката на комисията Камелия Касабова от НДСВ обаче се противопостави с аргумента, че това може да блокира ратификацията на какъвто и да е международен договор от този тип.

Днес земеделците заявиха, че ако тяхната позиция не се приеме, има опасност ако не да се блокират, то поне да се отложат промените в Конституцията. Експертът на БЗНС-НС в парламентарната комисия Асен Николов напомни, че изменения в конституцията се гласуват с мнозинство от две-трети, което става проблематично при съпротивата на БСП и с липсата на подкрепа от 11-те депутати на ПГ "Народен съюз".

Николов обясни, че първоначалното предложение на БЗНС-НС е било забраната да се вдигне за всички по отношение на регулираните терени, а за земеделските земи да отпадне само за граждани и юридически лица от ЕС. След редица дискусии направихме компромисно предложение да се вдигне забраната и за граждани и фирми и от други страни, но ратификацията на договорите да става с мнозинство от две трети, обясни експертът.

Според земеделците тази гаранция се налага, защото от практиката на парламента се вижда, че често по линията на партийни пазарлъци се вземат странни решения. Страх ни е именно от тези пазарлъци, защото според нас земята не е само стока, а територия на държавата, не може с лека ръка да оставяме на парламента в зависимост от някакви сметки на политическите сили с лека ръка да се решават тези въпроси, посочи Николов.

Споделяне

Още от България