Cadbury отхвърли оферта за придобиване от Kraft за 16 млрд. долара

Cadbury отхвърли оферта за придобиване от Kraft за 16 млрд. долара

Акциите на шоколадовия гигант Cadbury се качиха с 40%, след като компанията отхвърли офертата за придобиване от Kraft Foods на стойност 10.2 млрд. паунда (16.7 млрд. долара).

Kraft Foods, който е вторият по големина производител на храни в света, заяви, че сделката би спасила работни места във Великобритания, включително на фабриката, нарочена за закриване.

Cadbury обаче обяви, че подходът на Kraft Foods бил на "фундаментално" подценяване на компанията, предаде ББС.

Анализатори смятат, че Kraft може да "подслади" офертата.

Kraft заяви, че сливането би създало компания с приходи от близо 50 млрд. долара.

Cadbury беше най-големият производител на захарни изделия в света до средата на миналата година, когото Mars и Wrigley се сляха. Сделката се оценяваше на 23 млрд. долара.

Kraft обяви, че иска да придобие глобален превес в производството на снакс, шоколадови изделия и бързи храни. В момента компанията прави чипс Estrella, кафе Maxwell House и шоколад Alpen Gold.

Освен Dairy Milk, британският производител Cadbury държи още шоколадовия бранд Green & Black's, дъвките Trident и Dentyne, бонбоните Halls.

Ръстът на Cadbury се дължи на успешното ѝ присъствие в развиващи се пазари като Русия и Индия.

В съобщението, с което отхвърля офертата за придобиване, британската компания посочва, че разполага със силни брандове, уникална категория и географско разпространение, което ѝ дава увереност, че занапред ще запази своята самостоятелност.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?