CES водят преговори за поскъпването на тока в Софийско и Плевен

До средата на април ще се уточняват параметрите на новите цени на тока в трите електроразпределителни дружества в София, София-област и Плевен, които бяха продобити от чешката компааня CES. Това съобщи пред журналисти в Прага Радомир Лашак, член на Управителния съвет и шеф на дирекция "Администрация" в CES.

На 24 февруари изтече срокът, в който новите собственици на ЕРП-ата трябваше да предложат на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) соите виждания за цените на електроенергията. Постигната е договорка между ДКЕР и CES за отлагане на срока, тъй като от 18 януари, когато CES е придобила реално акциите от трите ЕРП-а, до 28 февруари не е имало достатуцно време за детайлизиране на новите цени.

CES ще представи дългосрочен план за нарастване на цените на тока, каза Лашак. Той обаче не можа да се ангажира с процент, с който ще поскъпне електроенергията. Лашак отбеляза, че в Чехия темпът на нарастване е бавен и този метод ще се прилага и в България. Увеличението ще е в рамките на индикираното от ДКЕР поскъпване, което е използвано от CES при изготвянето на офертата им за ЕРП-ата, каза Лашак.

На този етап още не е ясно кога компанията ще може да предложи на потребителите си в София, София-област и Плевен различни тарифи за потреблението в различните часове на денонощието. Такава идея бе лансирана от компанията след закупуването на трите ЕРП-а.

Засега не е икономически саобразно, но на следващ етап вероятно CES ще слее трите ЕРП-та в една компания. Сигурно ще се предприеме и увеличение на капитала, каза Лашак. Предимствата са, че така българските дружества ще влязат в портфейла на CES и ще ползват преференциите, които предлага една крупна компания при закупуването на материали. А икономиите винаги имат положителен ефект, допълни тои.

В процес на икиномически анализ е дали CES да кандидатства за една, две или и за трите ТЕЦ-а, продавани от българското правителство, каза Мартин Роман, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на CES. Той отбеляза, че офертата им ще зависи от това за коя топлоцентрала ще кандидатстват, а не от договорите за разполагаемост на мощностите или за цената, по които АП и МЕЕР имаха спор.

Ще се следят всички енергийни активи, които България ще предлага за продан, тъй като искаме да се възползваме от присъствеито си там за експанзията на CES в Югоизточна Европа, допълни Роман.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?