CEZ и EVN глобени с 64 000 лв. за нарушени права на клиентите

CEZ и EVN глобени с 64 000 лв. за нарушени права на клиентите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също глоби двама от мажоритарните собственици на електроразпределителните дружества, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ги погна с проверки и вече санкционира EVN, която снабдява Пловдив и Стара Загора с 21 хил. лв., а доставчика за Варна и Горна Оряховица E.ON с 20 хил. лв., заради надписани сметки и некачествен ток.

Австрийската EVN отново трябва да плаща глоба, този път от 16 хил. лв., а чешката CEZ, която управлява дружествата в столицата, София-област и Плевен, е санкционирана с 48 хил. лв.

И двете компании са глобени заради общите си условия на договорите с потребителите и по-конкретно заради изискуемото обезпечение от парична или банкова гаранция или запис на заповед, които да се използват в случай на евентуална нередовност на плащанията от абоната. Производството срещу EVN и CEZ е по сигнали от Сдружение „Бизнес клуб Видин” и „Стопанска камара Петрич” срещу трите дружества на CEZ  и “EVN България Електроразпределение”, което обедини дейностите на ЕРП-та в Пловдив и Стара Загора и те вече не съществуват като юридически субекти. Затова и санкцията за CEZ e значително по-висока.

Решенията на КЗК могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от получаването им от санкционираните компании.  

Проверката на антимонополния орган показала, че ответните дружества едностранно са заложили в общите условия на договорите с потребителите си, предоставяне на предварително обезпечение, за погасяване на задълженията при евентуална нередовност в плащанията. Освен това дружествата използвали различен подход спрямо потребителите, като налагали критерии като „рискови/нерискови”, при определянето на формата на обезпечение. Това, според КЗК, е недопустимо. Компаниите не са уведомили клиентите си, че имат право на възражение и при подаването на такова могат да се променят условията. Комисията счита, че при липса на реална възможност за договаряне, изискванията към потребителите трябва да бъдат предварително, точно и обективно определени. Избирателното прилагане поставя конкретни групи в неравностойно положение и във вреда на техните интереси, се посочва в решението на държавния орган.

КЗК задължи „Електроразпределение Столично”, „Електроразпределение – София Област”, „Електроразпределение Плевен” и „ЕVN България Електроразпределение” да я уведомят в едномесечен срок за изготвянето на нови общи условия и постанови предварително изпълнение на решението си за спиране на практиката за обезпечаване на клиентите.

Изискването за парична гаранция обаче отпадна от общите условия на CEZ преди време, а в момента в процес на обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са новите общи условия за клиентите на дружествата. Според КЗК това не обезсмисля санкцията, но сега компаниите ще са длъжни да съгласуват с комисията предвижданите текстове на условията на общия договор с потребителите.

От EVN заявиха по повод глобата на КЗК, че във внесените в енергийния регулатор нови общи условия има промяна, свързана с предоставянето на обезпечения. Такива гаранции ще се изискват само от нови клиенти или от отделни клиенти, които през последната година не са заплащали редовно задълженията си към дружеството. EVN обаче и при старите общи условия е искала обезпечение само от потребителите, които тепърва се присъединяват към мрежата, и нередовни платци.

Обстоен анализ на ситуацията прави ръководството на електроразпределителните дружества в столицата, София-област и Плевен, заявиха от CEZ България. Компанията обеща да обяви окончателното си решение дали ще обжалва санкцията.

Споделяне

Още от Бизнес