CEZ навлиза и в ядрения ни сектор

Чешката компания CEZ чрез дружеството си за ядрени разработки Шкода-Пилзен изпълнява съвместно с българската фирма "Атоменергопроект" реконструкцията на изследователния ядрен реактор в столичния квартал "Младост", съобщи в понеделник за Mediapool проф. Тихомир Апостолов, ръководител на проекта и шеф на базата на Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

По-рано през деня руската информационна агенция ИТАР-ТАСС предаде, че Шкода и руските Обединени мошиностроителни заводи (ОМЗ) са подписали договора, чиято стойност е 2 млн. евро и трябва да бъде изпълнен до 2007 г.

От около година ОМЗ е собственост на звеното Шкода-Пилзен, което пък е в активите на CEZ. Чешката компания вече присъства на българския енергиен пазар като собственик на енергоразпределителните дружества в София, София-област и Плевен и е един от сериозните участници в конкурсите за приватизация на трите топлоелектрически централи в Русе, Варна и Бобовдол. С участието си в реконструкцията на изследователския реактор в София компанията навлезе реално в ядрения сектор на България, към който има интерес отдавна.

Шкода-Пилзен следи с интерес развитието на проекта АЕЦ "Белене", заяви в началото на март пред български журналисти Мартин Роман, председател на Съвета на директорите на CEZ.

Компанията е доставчик на съществуващото оборудване в АЕЦ "Белене" и един от потенциалните инвеститори в проекта.

Чрез ОМЗ, което извършва извозването на руското отработило ядрено гориво от страните, на които е било доставено като свежо, до завода за преработка в Красноярск, Шкода-Пилзен също се явява играч на този сектор от енергийния ни пазар.

Чешкото звено за ядрени разработки и "Атоменергопроект", София, което е проектанската част от приватизираната "Енергопроект", са създали смесеното дружество "Интератом", което е изпълнител на реконструкцията на изследователския ядрен реактор, допълни проф. Апостолов. То реално работи по подготовката на проекта от 2002 г., откакто бе взет орешението на Министерски съвет за модернизацията на спряната учебна мощност.

Апостолов не можа да се ангажира с конкретни срокове за приключването на реконструкцията на изследователския реактор, чието основно предназначение след модернизацията ще е лечение на раково болни по съвременни технологии за ядрен резонанс.

Споделяне

Още от Бизнес