CEZ обмисля годишно отчитане на електромерите

Електромерите да се засичат само веднъж годишно, а абонатите да плащат еднакви месечни сметки, изчислени на база миналогодишното им потребление, обмисля да въведе в столицата, в София-област и в Плевенско собственикът на трите електроразпределителни дружества, обслужващи тези региони - CEZ. Това съобщи в сряда пред журналисти Петер Лишкарж, председател на Управителния съвет на ЕРП-Плевен.

Идеята е била това да се предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) при сегашното утвърждаване на общите условия за договор с потребителите и новите тарифи на тока. Лишкарж обаче не можа да се ангажира с конкретен отговор дали годишното отчитане на електромерите е внесено в регулаторния орган.

Да се въведе в момента подобно засичане на уредите е доста трудно за електроснабдителните дружества, тъй като те все още имат сериозни проблеми с кражбите на ток, обясни шефът на ЕРП-Плевен. Средно около 20 на сто са загубите на дружествата на CEZ в България, докато в Чехия размерът им е между 5 и 7 процента. Той обаче каза, че за трите месеца, откакто реално чешката група е влязла във владение в българската си собственост, щетите от кражби са намалели, а събираемостта на вземанията, особено в Плевен, е нараснала.

Проверката на данните за използвания ток на такъв голям период от време е доста рисковано за дружествата, защото недобросъвестните клиенти биха могли да се възползват от възможността за манипулация на електромерите в тяхна полза. В цяла Европа обаче електропотреблението се отчита по този начин, обясни Лишкарж.

Методът е познат на българина от сметките за парно, които се плащат на база показанията на топломерите им за предходен едногодишен период. За топлинната енергия в момента у нас може да се плаща според данните на същия месец от предишната година или на равни месечни вноски през цялата година, което облекчава семейните бюджети. С последната дванайста сметка има изравняване с доплащане на дължимите пари или с намаляване на следващи квитанции при надплатени суми.

В Чехия токът се плаща на равни месечни вноски, на които е разделено годишното потребление, обясни Лишкарж. Ако има забавяне на плащането, се прави преглед на индивидуалната партида на клиента и се преценява какво да се предприеме, допълни той. Ако абонатът е бил изряден платец до този момент, токът не се спира, а му се дава 40-дневен срок, за да си уреди взаимоотношенията с енергото. Ако обаче му е навик да бави издължаването на сметките, тогава се предупреждава, че след определен от доставчика по-кратък срок ще му бъде прекратено електроподаването.

Годишното отчитане може да става с инкасатори или дистанционно, каза Лишкарж. При всички положения този метод пести разходи на дружествата и ще се пристъпва към него, коментира той.

Все още не е сигурно дали ще се въведе от тази година отделна такса електромер, която ще се плаща независимо от потреблението, допълни шефът на ЕРП-Плевен. Той обаче  призна, че в Чехия този вид такса е отпаднал преди около 3 години. На нейно място е била въведена такса за напрежението, което се поддържа към главния предпазител (бушон) на жилището или предприятието.

Предложенията на CEZ до ДКЕВР за новите общи условия на договорите с потребителите на дружествата в София, София-област и Плевен ще бъдат публично оповестени  около 15 април, обявиха от столичното енерго.

Когато ги обявят на хората, в едномесечен срок ще започнем да разглеждаме предложенията и на тримата нови собственици на електроразпределенията, казаха от ДКЕВР.  При спазване на процедурите, нови тарифи на тока и нови общи условия ще има от септември, изчислиха от регулаторния орган.

Споделяне

Още от Бизнес