CEZ ще бъде глобена заради пет закрити каси за ток

CEZ ще бъде глобена заради пет закрити каси за ток

На закрито заседание в края на тази или в началото на идната седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще реши с колко да глоби чешката компания CEZ, която доставя ток в Западна България, заради общественото напрежение в столицата след извънредното отчитане на електромерите и необходимостта всички столичани да платят по едно и също, макар и удължено, време сметките си за юни. Това доведе до истерични опашки пред касите на дружеството и обмудсманът на републиката Гиньо Ганев поиска регулаторът да провери компанията за нарушения. Инспекцията е приключила, съобщиха във вторник от ДКЕВР и информираха за открити нарушения, които имат отношение към проблема.

Като най-сериозно и пряко свързано с плащането на сметките на тока нарушение може да бъде определено закриването на пет каси на CEZ в София. Това довело до напрежение и всеки от пунктовете за плащане трябвало да обслужи средно на ден по 1200 потребители, съобщиха от ДКЕВР.

Според държавната комисия дружеството е виновно и за това че, макар и да е уведомило клиентите си за промяната в графика за плащане на сметките заради извънредното отчитане на електромерите, не е предвидило достатъчно дълъг период от време за погасяване на фактурите.

В съобщението не се посочва какво разбира ДКЕВР под тази формулировка.

На 16 юли CEZ информира абонатите си, че са готови юнските сметки и всички те могат да се плащат до 31 юли, което е повече от обикновения срок. След като още на следващия ден се заформиха огромни опашки от хора, компанията обяви томбола за насърчаване на безкасовите преводи през банкомат, интернет и разплащателна сметка, което е едва 3 процента от плащанията. Това не помогна и на 18 юли дружеството удължи с още десет дни срока за погасяване на задълженията – до 10 август. Тогава омбудсманът поиска проверката, а дни по-късно CEZ се принуди да увеличи касите си в столицата тройно, за да тушира ескалиралото напрежение. Така в София срокът за плащане стана 25 дни, а пунктовете бяха увеличени на 175, като към касите на енергото и тези в Български пощи се присъединиха гишетата на Easy pay.

Според съобщението на ДКЕВР заради закритите преди това пет каси доставчикът може да бъде глобен от 20 хил. до 1 млн. лв., както предвижда Законът за енергетиката, но не се посочва по кой член. Според справка в нормативния акт такава санкция се предвижда за нарушаване на условията на издадената лицензия.

Санкция от 20 до 60 хил. лв. пък заплашва четирите дружества на CEZ заради друго нарушение, което има косвено отношение по казуса с опашките пред касите. В хода на проверката от регулатора установили, че компанията не е нанесла в определения срок девет корекции в общите условия по договорите за разпределение и снабдяване на потребителите. Промените се наложиха, след като ДКЕВР не одобри исканото от компанията тримесечно отчитане не електромерите, защото потребителите не били готови за тази промяна. Комисията поиска предложеният проект да бъде променен, но това не било направено до 11 юли, както предвиждали задължителните указания.

От чешката компания заявиха, че ще решат дали да обжалват санкцията, след като излезе решение за налагането ѝ и се запознаят с мотивите му. Досега обаче дружеството не е оспорвало наложените му от регулатора санкции.

Споделяне

Още от Бизнес