CEZ сключва джойнт-венчър с MOL, заглежда акциите й

Меморандум за сътрудничество в енергийния сектор чрез сключване на стратегически съюз подписаха чешката компания CEZ и унгарската MOL, като през следващите два месеца ще се водят усилени преговори за условията на джойнт-венчърa, съобщиха от CEZ в сряда. Обмисля се и капиталово участие на чешката компания чрез пряко придобиване на до10 на сто от MOL.

“Държавите, в които MOL развива своята дейност, съответстват на пазарите, в които CEZ Груп иска да се разширява. Сътрудничеството с MOL е възможност CEZ да засили позициите си в централна и югоизточна Европа, с помощта на силен, локално утвърден партньор от газовата индустрия”, заяви Мартин Роман, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на чешката компания.

Очаква се джойнт-венчърът между двете фирми да се занимава със строителство на паро-газови централи, като първите проекти са в рафинерии на MOL Груп в унгарския град Сазхаломбата и в словашката столица Братислава Подробностите за тези намерения ще се обявят след приключването на преговорите.

От CEZ съобщиха още, че обмислят възможността за капиталово участие в MOL чрез пряко придобиване на до 10% от нея, но размяната на акции засега не е обсъждана.между двете компании. Купуването на дял от MOL ще бъде предмет на по-нататъшни преговори, допълват чехите.

Меморандумът трябва да бъде одобрен от Надзорния съвет на CEZ.

MOL е една от най-големите компании в сектора на нефта и природния газ в централна и югоизточна Европа, с пазарна капитализация надхвърляща 14 млрд. долара. CEZ пък присъства на пазарите на осем държави от централна и югоизточна Европа,сред които и България. През април CEZ Груп подписа споразумение за сътрудничество и с руската енергийна корпорация РАО ЕЕС. Пазарната ѝ капитализация надвишава 30 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес