Чачев: Редица заведения в София не са достатъчно обезопасени за аварийни ситуации

Не знам дали конкретната дискотека е съобразена с тези изисквания, но моето лично мнение е, че в София има редица заведения, които не отговарят на нормите на строителния надзор и не са достатъчно обезопасени за аварийни ситуации. Това каза бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев по повод предположенията, че дискотека "Индиго" не отговаря на законовите строителни норми, което е утежнило допълнително снощния инцидент. В случай, че дадено заведение не отговаря на строителните норми, значи разрешението на съответната общинска служба е незаконно издадено.

За всички подобни заведения има строги законови изисквания за броя на хората, които могат да се допускат, за мерките за противопожарна охрана, за подсигуряване на аварийни изходи за присъстващите при екстремални ситуации. В случай, че има стълби, има и изисквания за широчината и височината им, обясни Чачев. На какви групи и как хората ще влизат в съответното заведение обаче не е проблем на строителството, каза Чачев.

Спазването на законово уредените строителни норми се проверява от експертни съвети, а контролът върху издаването на разрешения се извършва от Държавната агенция за строителен надзор, която е на пряко подчинение на министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Споделяне

Още от България