Чадър и шезлонг на плажа за по 36 стотинки за поредна година е мираж

Продължават проверките за сянката по морските пясъци

Чадър и шезлонг на плажа за по 36 стотинки за поредна година е мираж

Цените на шезлог или чадър по българското Черноморие се предлагат в диапазона от 1.20 лв. до 18 лв. Това показва проверка, извършена от експерти на Министерството на туризма, които са били придружени от екип на бТВ. Телевизията показа и доволни туристи, които смятат, че цените на плажните принадлежности не са високи.


Показаната проверка идва дни след като в социалните медии бяха разпространени снимки на касови бележки за платени чадър и два шезлонга от 70 лв. и на фона на километрични опашки на граничните пунктове с Гърция и оплаквания на хотелиери за слаб сезон. По данни на министъра на туризма Николина Ангелкова туристите са намалели с между 5 и 8% спрямо миналата година.

На плаж "Нестинарка" няма цени от 36 стотинки

На плаж "Нестинарка" се оказва, че за поредна година цената на шезлонг или чадър не е 36 стотинки, с каквато беше спечелена концесията от "Перла турист" АД през 2017 г.

На табелата на плажа са изписани такси за чадър и шезлонг – по 36 стотинки. Касовата бележка обаче показва друго - по 15 лева за плажни принадлежности. Цената на чадъра е 5 лева, а не 36 стотинки, както е по концесионен договор и написаното на табелата.

Цената на плажните принадлежности на плаж "Нестинарка" се увеличава и от добавената екстра - 5 лева за шалте. Този номер се предлага още от 2017 г. Тогава Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи, че евтиният шезлонг от 36 стотинки на плажа задължително върви с наемането на шалте за 10 лева. От КЗП тогава се заканиха да наложат глоба на "Перла турист" от 1000 до 30 000 лева. Няма информация дали това е направено и дали глобата е платена или обжалвана и паднала в съда.

Сега експертите от ведомството на министър Николина Ангелкова са издали уведомителен протокол на концесионера за изплащане на неустойки по договор - около 5000 лева. При повторно нарушение договорът за плаж "Нестинарка" ще бъде прекратен, заканват се от Министерството на туризма.

Експертите на Ангелкова не са успели да открият представител на "Перла турист" АД и по тази причина не е връчена санкцията. Обещават обаче да го направят по пощата с обратна разписка.

На Слънчев бряг всичко е точно

Проверката на служителите от Министерството на туризма на плажовете в Слънчев бряг показва, че цените за шезлонг и чадър съответстват на обявените в концесионните договори.

На Централния и Северния плаж в курорта те са по 9 лв. за чадър и шезлонг и по 10 лева на Южния плаж. Това прави общо 27 лв. или 30 лв. за чадър с два шезлонга, цени колкото е една нощувка на човек в хотел.

Концесионерите обаче смятат, че цената не е висока и твърдят, че не е променяна от години. Обещават да я запазят същата и занапред. По концесионен договор те нямат право да я променят.

На плажа в Бургас е най-евтино


Най-ниски са цените за плажни принадлежности на плажа в Бургас. Чадърът струва 1.20 лв., толкова се плаща и за шезлонг.

"Цените са чудесни тази година", казват плажуващите в Бургас.

По ивицата на плажа Кабакум между Варна и Златни пясъци има 5 плажа, разделени между пет наематели. Там плажните принадлежности са с различни цени. В най-малкия участък чадър и шезлонг са по 2 лева.

"Цената е разумна за шезлонг, шалте и чадър. Става дума за два шезлонга. 10 лева е целият комплект", казаха полегнали на плажа туристи.

Някои от тях се отказват да вземат само чадър. Въпреки ниската цена много хора предпочитат свободната зона.

Проверката показва, че няколко метра встрани от плаж Кабакум, цената вече варира от 12, 15 до 18 лева. На входа обаче пише, че сянката е 6 лева.

Във Варна цените са средни - по 5 лева на плажен артикул. Чужденците твърдят, че са доволни от цените на плажа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?