"Чадърите" водят в допитването за новия облик на фонтана на "Витошка" в София

В социалните мрежи тече подкана за гласуване, вкаран е и вариантът демонтаж

"Чадърите ІІ" на Николета Иванова водят в анкетата за новия облик на прословутия фонтан на бул."Витоша" след една седмица гласуване на блога на Столична община. До момента те са събрали над 1660 гласа от общо над 5680 гласували, което е близо 30%.

 

Освен 12-те предложения на студентите от Националната художествена академия (НХА) от тази седмица е добавен и нов отговор "демонтаж на фонтана", който заема втора позиция със 750 гласа (13%).

 

Столичната община прибягна до нестандартната идея след като фонтанът, който беше пуснат преди една година, предизвика противоречи коментари сред обществото. Част от гражданите бурно отхвърлят необходимостта му точно на това място на пешеходния булевард, други го приемат с присмех, а трети - малцинството - смятат, че е удачно решение.

 

В сряда малко преди обед фонтанът си стоеше на мястото безмълвен, с откъртена плочка някъде на билото, без вода в него. На плочите му удобно се бе разположило бездомно куче и спокойно си спеше.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща да възложи на студенти от НХА да изготвят проекти за нов облик на съоръжението.

 

Така се родиха композициите на 12-те студенти - "Танц", "Чадърите", "Градско множество", "Слънчевият часовник", "Танцуващи листа", "Детска игра", "Столица" и "Расте".

 

"Целта е да се направи нещо, което да бъде интересно, което да бъде популярно", коментира Фандъкова преди седмица.

 

"Фонтанът на бул. "Витоша” стана най-обсъжданата тема за облика на София миналата година. За моя радост не се обсъжда неремонтираната част с калта и дупките, а се обсъждат нещата, които се правят, което е добре", заяви още столичният кмет.

 

В момента обществото се е активизирало и чрез социалните мрежи тече подкана за гласуване в анкетата за новия облик на фонтана. Гласуването ще продължи до края на месеца, каза главният архитект Петър Диков пред Mediapool.

 

Няма взето решение дали ще се реализира вариантът, който събере най-много гласове. Целта е да се види дали има убедителен фаворит, примерно да се одобрява от над 50% от столичани, и тогава ще се реши какво да се прави на мястото на фонтана, уточниха от Столичната община пред Mediapool. По думите на арх.Диков ако столичани решат съоръжението да бъде премахнато, то ще бъде махнато.

 

В случай, че някое предложение събере голямо мнозинство, реализацията на идеите не е скъпа и от общината обещават да направят промяната до началото на зимата.

 

А дотогава фонтанът ще продължи да бъде удобно легло за бездомните улични кучета.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?