Чък Хейгъл положи клетва като министър на отбраната на САЩ

Чък Хейгъл

Чък Хейгъл положи клетва като министър на отбраната в правителството на президента Барак Обама, съобщиха информационните агенции.

Ветеранът Хейгъл поема поста след тежка битка за одобряване на кандидатурата му и два дни преди бюджетът на Пентагона да бъде автоматично намален с 46 милиарда долара, ако не се постигне споразумение между администрацията на Обама и Конгреса.

 

Сред другите предизвикателства, срещу които ще се изправи републиканецът Хейгъл, е взимането на решение за броя на американските войници в Афганистан в момент, когато военните в САЩ излизат от две войни и се борят с тероризма по света с по-малък бюджет. Хейгъл ще трябва освен това да работи със законодатели, които седмици наред го атакуваха по редица въпроси, включително съпартийците му, недоволни, че не винаги спазва партийната линия.

 

Сенаторите подкрепиха номинацията на Хейгъл с 58 гласа "за" срещу 41 "против". За да бъде утвърден за шеф на Пентагона, той трябваше да набере 51 гласа.

 

За бившия републикански сенатор от Небраска Чък Хейгъл гласа си дадоха и четирима републиканци, които се присъединиха към вота на демократите и независимите сенатори. Преди гласуването в горната камара на Конгреса се състояха ожесточени дебати по кандидатурата на Хейгъл.

 

При обсъждането на кандидатурата на Хейгъл в Сената републиканци обвиняваха Хейгъл, че не е заемал достатъчно твърда позиция по отношение на Иран и че е получавал хонорари за свои речи от екстремистки или радикални групи.

 

Междувременно ръководството на сенатската комисия по разузнаване обяви, че възнамерява в четвъртък в комисията да има гласуване по кандидатурата на Джон Бренън за директор на ЦРУ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят