Чак след оставката си Орешарски спрял с писмо "Южен поток"

Чак след оставката си Орешарски спрял с писмо "Южен поток"

Седмица след одобряването на оставката на кабинета на Пламен Орешарски и след последното заседание на правителството, министър-председателят най-сетне е наредил писмено прекратяването на всякакви дейности по реализацията на газопровода "Южен поток", което бе поискано почти два месеца по-рано от Брюксел.

Това става ясно от публикувано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук страницата му писмо на Орешарски до министрите му, чийто изходящ номер е от 31 юли 2014 г.

Борисов отбелязва, че е изпратил това писмо "на Миков, който вчера заяви, че служебното правителство е спряло проекта". "Нека да види как неговата партия, която беше мандатоносител, е спряла "Южен поток" и то във всичките му дейности. Нещо повече, Европейската комисия казва "има проблем по тръжната процедура и Третия пакет”, но те са го спрели във всички дейности и са лъгали през цялото време, че не са. В двете посоки лъжат - и Европа, и Русия", пише лидерът на ГЕРБ.

Орешарски обръща внимание на министрите си за започналата на 3 юни 2014 г. от Европейската комисия наказателна процедура заради строежа на "Южен поток". Той пише, че "Европейската комисия с оглед на "сериозното естество на потенциалното нарушение на законодателството на Европейския съюз и на възможните последици" призовава правителството на Република България да не допуска по-нататъшно усложняване на ситуацията и на основание чл. 4, ал. 3 от Договора за Европейския съюз (лоялно сътрудничество между Съюза и държавите членки) "да преустанови възлагането на всички тръжни процедури, свързани с Проект .Южен поток, както и да се въздържа от сключването на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на Европейския съюз".

Бившият премиер припомня своите официални изявления - на срещата с председателя на Европейската комисия в Брюксел на 8 юни, както и на изслушване в Народното събрание, с принципната му позиция на българското правителство да сътрудничи активно с Европейската комисия за изясняване на всички аспекти на договорите с руската страна за изграждане на "Южен поток" и при нужда привеждането им съответствие с еврозаконодателството.

"Декларирах и спирането от правителството на Република България на дейностите по изпълнението на Проект "Южен поток" до окончателното приключване но процедурата на Европейската комисия по нарушение  2014/2176", пише експремиерът.

"Моля още веднъж в рамките на делегираните Ви законови правомощия и компетенции да предприемете всички възможни мерки ja изпълнението на горепосочената официална позиция на правителството на Република България с оглед съдействието за провеждането на горепосочената процедура на Европейската комисия и недопускането на възможности за последващи санкции срещу Република България", заключава писмото, от които става ясно, че Орешарски явно е разчитал, че устните му заявления по казуса "Южен поток" ще се приемат за разпореждания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес