Чака се Москва да насрочи нова дата за Бургас-Александруполис

Чака се Москва да насрочи нова дата за Бургас-Александруполис

Споразумението за петролопровода Бургас-Александруполис отново се отлага, потвърдиха в понеделник от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Проектодокументът беше одобрен на 7 февруари в Бургас от експертите на трите страни – България, Гърция и Русия, и трябваше да се подпише на правителствено ниво в Атина на 6 март. По неофициална информация, от Москва не са потвърждавали, че имат готовност да подпишат споразумението на тази дата.

Предложението за датата, било изпратено от Москва до съответните министерства на Гърция и България.

От МРРБ отказаха да коментират поради какви причини финализирането на споразумението за пореден път се отлага. Само уточниха, че очакват от Русия да посочи дата за парафирането до края на март.

Липсата на мотивирани обяснения от страна на българското правителство отново доведоха до спекулации, каквито между другото съпътстваха целия преговорен процес по проекта, в който контролиращ дял от 51% ще имат руски фирми, контролирани от Кремъл.

В края на деня българската държавна агенция БТА разпространи съобщение на руската държавна агенция ИТАР-ТАСС, която, позовавайки се на български източници, твърди, че споразумението ще се подпише на 14 март в Атина.

Преди това гръцките и руските издания лансираха различни причини за поредното забавяне. Според руската агетция РИА Новости, цитирана от БТА, подписването е отложено за следващата седмица поради “необходимост от редактиране на текста”.

Атинският вестник “Нафтемборики” коментира в понеделник, че около подписването на споразумението цари несигурност и то за сетен път е отложено за неопределено време. Според гръцкото издание причината е недоволството на Москва от позицията на гръцкото външно министерство по въпроса за разполагане на американските противоракетни системи на територията на Чехия и Полша. Тази позиция е възприета от Русия като подкрепа на САЩ в руско-американския сблъсък за разполагане на такъв противоракетен щит. 

В края на миналата седмицата сметните палати на Русия и Гърция обявиха, че ще проверяват изразходваните държавни средства досега за реализиране на този проект. По информация на ИТАР-ТАСС, след две седмици в одита ще се включи и председателят на българската Сметна палата – Валери Димитров. 

Експерти от българската страна тогава коментираха пред Mediapool, че явно става въпрос за разпределение на дяловете в бъдещата проектна компания и Гърция се опитва да докаже, че е инвестирала държавни средства в проекта и ще иска да получи определи акции срещу тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес