Чака се потвърждение и за смъртта на втория заложник

Може би и вторият български заложник в Ирак вече е мъртъв, макар че до петък вечерта все още нямаше официално потвърждение.

"Има неблагоприятна информация за втория заложник, но се изчаква потвърждение заради близките му", каза премиерът Симеон Сакскобургготски пред репортери в петък следобед.

Новината за втори обезглавен труп във водите на река Тигър бе съобщена няколко часа по-рано, ден след като бе открит първия обезглавен труп, за когото се предполага, че е на 30- годишния Георги Лазов.

Прокуратурата образува дело за тероризъм

Софийската градска прокуратура е образувала дело по случая с двамата български шофьори, отвлечени в Ирак. Делото е образувано по член 108 "а" от Наказателния кодекс, свързан с тероризма, съобщи в петък пресслужбата на Върховна касационна прокуратура, която е отправила искане до външно министерство да бъдат предоставени всички събрани до този момент материали за двамата български заложници.

София обаче не разполага с официална информация за смъртта на двамата български шофьори, отвлечени на 29 юни от групировката Ат Таухид уа Джихад (Единобожие и свещена война), която на 8 юли чрез телевизия Ал Джазира постави 24 - часов ултиматум за освобождаване на затворниците в Ирак.

България изпрати пръстови отпечатъци на Лазов

По думите на заместник-министъра на външните работи и говорител на МВнР Гергана Грънчарова, България е изпратила пръстови отпечатъци и е поискала от американските власти в Ирак ДНК експертиза на първото открито край Мосул тяло.

От външно министерство са се посъветвали със специалисти, според които пълната ДНК експертиза отнема месец, а по отделни параметри - поне 48 часа.

Грънчарова посочи, че двамата български дипломати, които заминаха за Багдад преди седмица за уреждането на кризата със заложниците, все още са там, но предстои да се върнат в София.

Екип на МВР заминава за Катар в събота, за да изгледа записа на екзекуцията на Георги Лазов в централата на телевизия Ал Джазира, която отказа да предостави записа на упълномощен български представител. В същото време информирани източници лансираха версията, че Лазов е бил мъртъв преди да бъде показно екзекутиран от похитителите си във вторник, тъй като е страдал от диабет и не е издържал без медикаменти и на стресовите условия.

Едновременно с кадрите на обезглавяването, в 23 ч. във вторник Ал Джазира излъчи още един 24-часов ултиматум - за втория заложник, като условието за спасяването му беше да бъдат освободени жените - затворнички в Ирак.

Ден след трагичната новина българските институции обявиха с декларация, че София няма да се поддаде на натиска на терористите и българският контингент ще остане в Ирак. В същото време президентът и правителственият говорител посочиха, че поставените от похитителите условия не могат да бъдат адресирани към България, а към временното иракско правителство и САЩ.

И двете обезглавени тела, открити край северния иракски град Мосул, са облечени в оранжеви дрехи, които са "ритуални" за екзекутиране на заложници в Ирак и напомнят за тези, които носят арестуваните в Гуантанамо талибански бойци.

Българите бяха отвлечени от хората на свързания с Ал Каида терорист Абу Мусаб ал-Заркауи, обвиняван за серия кървави атентати срещу коалиционните сили и цивилни иракчани. Същата групировка обезглави един американец и един южнокореец.

Тялото на първия заложник е предадено на американците

Още в четвъртък вечерта външният министър Соломон Паси прогнозира, че положението с втория заложник - Ивайло Кепов - става все по-сложно, няма надеждна информация за състоянието му и вероятността той да бъде спасен намалява. Едновременно с това бе посочено, че България продължава опитите за спасяването му.

По повод първия заложник, българските институции опровергаха твърденията на Ал Джазира, че американската армия е потвърдила самоличността му.

Според информацията на АП, тяло е било открито от иракски полицаи в четвъртък в река Тигър, на северозапад от град Бейджи и е било предадено на американците за опознаване.

В петък говорителят на многонационалните сили Джъстин Макюб потвърди пред Би Би Си, че в 21.30 ч. местно време в четвъртък иракската полиция е предала на американската Първа пехотна дивизия обезглавено тяло, извадено от река Тигър.

Джъстин Макюб беше категоричен, че то не е идентифицирано. "Самоличността на трупа не е известна и ние го предаваме за разпознаване", каза той.

Пред Би Би Си говорителят на многонационалните сили обаче заяви, че не са получили искания от българска страна за ДНК тестове или за сравняване на пръстови отпечатъци. Часове по-късно от МВнР казаха, че България е изпратила пръстови отпечатъци и е поискала от американските власти в Ирак ДНК експертиза.

МВР готово да изпрати експерти в Ал Джазира

Катарската телевизия Ал Джазира втори ден отказва да предостави на България видезаписа на екзекуцията на Лазов. Записът е необходим на българските власти, за да бъде идентифициран заложникът.

След среща на българския консул в Кувейт Милена Петкова с държавния министър на външните работи на Катар на 15 юли вечерта, катарската страна е изразила принципно съгласие за съдействие на нашите експерти, които на място да се запознаят със съдържанието на касетата.

МВР има готовност да изпрати експерти, които да направят анализ на касетата със записа на екзекуцията, заяви в София вътрешният министър Георги Петканов.

Той добави, че е най-добре касетата да дойде в България и МВР да извърши "много стойностна експертиза". "Ако обаче това не стане, ще се търси възможност на място наши експерти, макар и с по-скромна материална база, да направят такава експертиза", коментира Петканов.

"Ал Джазира не предаде касетата на българската телевизия, защото по принцип те искат да имат монопол върху видеозаписи, които изразяват такива събития. Ал Джазира стана трибуна на Ал Заркауи и на Бин Ладен, за съжаление, Ал Джазира играе лоша роля в момента в арабския свят", заяви пред радио Нова Европа иракският журналист Мохамед Халаф.

Той заяви още, че катарската телевизия провокира арабските общества срещу Запада и дава трибуна на много мрачни сили, личности, които създават противоречие между Запада и исляма. "Ал Джазира в момента играе много лоша роля в информационния живот на арабския свят", смята Халаф.

Правителството отрича да е предлагало откуп на терористите

Не е предлаган откуп на похитителите на българите в Ирак, подобен ход или изход от кризата въобще не е обсъждан в рамките на правителството, заяви в петък говорителят на МС Димитър Цонев.

Изявлението му бе по повод една от версиите за пътуването на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов до турско-иракската граница в дните от събота до сряда.

"Има неща, при които трябва да се спазва известна дискретност", отговори премиерът Сакскобургготски на репортерски въпроси за мисията на ген. Борисов.

Според информирани източници главният секретар на МВР е установявал контакти за освобождаване на българските заложници, придружаван от представители на НСС. Операцията обаче е пропаднала.

Противоречиви сигнали на властите за пътуванията към Ирак

Противоречиви сигнали дойдоха от българското правителство по повод намалелите, но не и прекратени пътувания на български шофьори към Ирак. Въпреки трагичната съдба на отвлечените шофьори Георги Лазов и Ивайло Кепов, от началото на кризата със заложниците досега през ГКПП Капитан Андреево са преминали 33 български автовози за Ирак.

За пореден път външният министър Соломон Паси призова пътуванията да престанат, тъй като ситуацията в Ирак е извънредно опасна и няма никакви гаранции за сигурността на шофьорите. Паси призова и работодателите на тези шофьори да прекратят пътуванията.

В същото време вицепремиерът и транспортен министър Николай Василев заяви, че България не може да спре изцяло международния транспорт до рискови региони като Ирак, защото и българските автомобилни превозвачи се нуждаят от работа, и Ирак се нуждае от стоки.

Василев посочи, че държавата не може силово да ограничи пътуванията извън страната.

Следващата седмица той ще се срещне с организациите на превозвачите, за да се обсъдят мерките за сигурност при пътувания до рискови региони. Транспортният министър ще предложи превозвачите на доброволна основа да дават повече информация за това кога какви курсове извършват и докъде, което да облекчи българските дипломатически мисии в чужбина.

По думите на Василев, ако превозвачите откажат да дават информация за курсовете, това ще означава, че те ще носят цялата отговорност за сигурността на своите шофьори.

Председателят на Националния съюз на превозвачите Румен Крумов също отхвърли призива пътуванията към Ирак да спрат, определяйки го като абсурден. Според Крумов, България има икономически интереси в Ирак и затова трябва да обезпечи сигурността на превозите.

Премиерът: Нашето общество осъзнава отговорностите

Нашето общество е интелигентно и осъзнава и разбира какви са отговорностите, каза премиерът Симеон Сакскобургготски в отговор на въпрос дали на обществото са добре обяснени последиците от участието ни в анитерористичната коалиция.

Мисля, че всеки осъзнава колко е тежко това, но също има и национални интереси, които в крайна сметка ще се отразят и положително за нашето общество, каза още премиерът.

За пореден път тероризмът показа истинското и зловещото си лице. Така президентът Георги Първанов коментира трагедията с българските заложници преди заседанието на КСНС. Той посочи, че въпреки добрата воля и направените усилия от българските институции, страната ни си е сблъскала с една "непреодолима преграда и бариера на фанатизма и религиозния екстремизъм".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: