Чака се ръст на продажбите на дизелови коли

Ръст в продажбите на дизеловите автомобили в световен мащаби на българския пазар, прогнозира независимият наблюдател на автомобилната индустрия J.D. Power Automotive Forecasting, разпространено от "Шел България" в сряда.

От общите продажби на нови автомобили в България през 2005 г. 37.2 процента се падат на дизеловите автомобили, а очакванията са до 2015 г. техният дял да достигне 44.8 процента от всички продадени нови автомобили в страната.

В изследването се посочва още, че ограниченията на стандарта "Евро 5", който се очаква да бъде въведен през 2009 г., досега не се вземаха предвид от дизеловата индустрия, тъй като те ще наложат използването на филтри за твърди частици. Предвижда се европейската дизелова индустрия да започне да използва широко тези филтри преди влизането в сила на ограничението.

Стандартът за автомобилни двигатели "Евро 6" все още не е структуриран, но се предполага, че изискванията ще се насочат към намаляването на емисиите на азотни окиси при дизела.

Според анализаторската компания производителите на бензинови двигатели ще увеличават разходите си, тъй като за първи път ще трябва да се съобразят с изискванията за филтриране за твърдите частици. Подобни ограничения се налагат преди всичко поради въвеждането на технологии за директно впръскване на бензина, вследствие на които формирането на частици се оказва проблемно за околната среда.

По отношение на функционалните си показатели дизеловите автомобили много често са равностойни или по-добри от бензиновите, като същевременно постигат икономия на гориво, която може да надвиши 25%, се посочва още в изследването.

Споделяне

Още от Бизнес