Чака се разрешение на Либия за среща на зам.-министър със сестрите

Чака се разрешение на Либия за среща на зам.-министър със сестрите

Българското посолство в Триполи е направило постъпки пред либийските власти за посещение на зам.-министъра на правосъдието Маргарит Ганев при петте български медицински сестри в затвора “Джудейда”.  Това съобщи в сряда БНР.

Очаква се визитата да се осъществи в близките дни. След като пристигне в Триполи, Ганев вероятно ще се срещне и с либийския защитник на медиците Осман Бизанти, който трябва да се завърне от посещение в свещения град Мека.

Дипломатите ни в Либия вече са отправили и искане по един роднина на шестимата медици да ги посетят в периода 9-17 януари. Отговор от официалните власти в Джамахирията обаче все още не е получен. Не е ясно и дали в четвъртък ще бъде разрешено свиждане на д-р Здравко Георгиев със съпругата му Кристияна Вълчева. Не се знае и дали в неделя посланикът ни Александър Олшевски ще бъде допуснат до среща с петте българки.

Режимът на достъп до сестрите след повторното обявяване на смъртните присъди на 19 декември бе променен, без за това да е дадено официално обяснение от затворническата администрация.

В близките дни трябва да е готов и преводът от арабски език на 107-те страници мотиви на смъртните присъди. От 28 декември тече едномесечният срок, в който защитата на осъдените на смърт медици трябва да внесе жалба пред Върховния съд на Либия.

Междувременно базираната в Лондон българо-британската неправителствена организация “Проект за солидарност с българските медици” призова за мобилизация в защита на българските и палестинския лекар Ашраф.

"Дори когато празнуват членството си в ЕС, българите се спират за малко, за да се замислят за това, което се превърна в национална трагедия и повод за безпокойство по целия свят – смъртната присъда на петте им съгражданки, произнесена в Либия въз основа на скалъпени обвинения за умишлено предизвикване на голяма СПИН-епидемия в детска болница в Бенгази”, пише в декларацията на организацията.

Според нея петте сестри и палестинският лекар в действителност в последните 8 г. са заложници на либийските власти. “Време е народите на Европа, към чието семейство сега принадлежи и България, да поискат от политическите лидери да действат, за да намерят изход от кризата", се казва още в апела, подписан от Нишан Джингозян, координатор на проекта.

В декларацията към европейските граждани Джингозян призовава всички българи, които живеят в 26-те държави-членки на ЕС, да се свържат със своите представители в парламента, както и с депутати в Европарламента, за да ги запознаят със скандала с произнесените в Либия смъртни присъди.

Неправителствената организация предлага като възможно решение на случая с осъдените българки внасяне на делото в Международния съд в Хага или разглеждането му от трета, независима и безпристрастна страна.

Това предложение може да бъде подкрепено с факта, че делото за атентата над Локърби беше разгледано от шотландски съд, но в Холандия, се посочва в документа.

Джингозян призовава да се упражни натиск върху медиите да разкажат по-подробно за историята с петте българки. Всички, които са запознати със СПИН-делото, трябва да изпратят писма до местни и национални издания, да се свържат с местни телевизионни канали и радиостанции, за да проверят дали те са информирани за участта на петте българки и палестинския лекар.

 "Има шест души в либийски затвор, който трябваше да понесат мъчения, изолация и отчаяние, че участват в процеси, чиито процедури са подигравка с правосъдието и чийто изход е предварително известен. Тяхната единствена надежда е, че извън Либия те не са забравени”, казват авторите на апела.

Българинът Нишан Джингозян и канадецът Пол Хавиланд са инициатори и координатори на Проекта за солидарност с българските медици. Джингозян е специалист по проблемите на СПИН, а Хавиланд е журналист, работил в ББС и сътрудник на много британски издания.

Споделяне

Още от България