Чака се руска оферта за ремонт на българските МиГ в "Авионамс"

Процедурата за нови изтребители може и да не стартира догодина, но пък в нея можело да се допуснат и страни извън НАТО и ЕС

Чака се руска оферта за ремонт на българските МиГ в "Авионамс"

През ноември се очаква оферта от руската самолетна компания (РСК) "МиГ" за ремонт на 15 български изтребители МиГ-29 в пловдивския завод "Авионамс". Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в парламента в четвъртък. Целта е да бъде удължен летаталният живот на машините до 2020-2030 г.

"Аз смятам, че ремонтът трябва да се осъществи с пряко договаряне между Министерство на отбраната и РСК "МиГ" без посредници, за да спестим разходи на данъкоплатеца", заяви Каракачанов, според когото ремонтът трябва да стане в придобития от държавата през лятото завод "Авионамс". Работна група обаче ще прецени дали това е възможно.

"Мисля, че до началото-средата на ноември, ако се движим с тези темпове, ще имаме офертата колко би ни струвало това, и после да се пристъпи към сключване на договори", каза той.

Имаме подписан меморандум, те ни изпратиха писмо, с което са определили работната група, която трябва да дойде. В рамките на 30 работни дни тя трябва да обследва състоянието на самолетите, на двигателите, след което да се изготви оферта, очерта процедурите министърът.

Другото, което, по думите му, трябва да се направи и икономическото министерство вече е предприело мерки, е отделна работна група да отиде в завода в Пловдив, за да види дали има нужната технологична и кадрова възможност за ремонтите, да се лицензират някои дейности, да се актуализира техническата документация.

Каракачанов съобщи още, че в сряда се е провело редовното заседание на междуведомствения съвет между България и Русия, на което той е потвърдил пред представителите на РСК, че най-разумно е да няма посредници, а пряко договаряне между Министерството на отбраната и руската страна за обновяване на МиГ-овете.

Във връзка с доклада на временната комисия за изтребителите вицепремиерът повтори, че единият вариант е разговорите да започнат отново с трите фирми, подали в началото оферти. Ако НС не наложи нови ограничения, може да се разшири периметърът на разговорите, смята Каракачанов.

Другата опция е изцяло нова процедура, която да бъде отворена, т.е. да бъдат допуснати оферти на държави извън ЕС и НАТО. По думите му, бихме могли да закупим самолети, произведени в страни от НАТО и ЕС, но в момента да са собственост на трета държава. Нека парламентът все пак официално да гласува, може в пленарната зала да има други решения, но ясно е, че ще се върви към нови преговори, подчерта Красимир Каракачанов.

"МО ще отиграе правилно топката, за мен е важно процедурата да е прозрачна, защото става въпрос за много пари – 1.5 млрд лв. за 8 самолета и веднага след това още толкова за други 8", обясни той. По думите му, обаче е задължително самолетите да са нови. Все още не било ясно дали ще бъдат предвидени пари за нови изтребители в бюджет 2018.

Намерението на правителството е трите проекта за модернизация на армията да вървят паралелно, подчерта Красимир Каракачанов. Проектът за бронираната машина тепърва стартирал, защото за него нямало пари в миналия бюджет.

Говорейки за бюджета, военният министър обясни, че заплатите на военните догодина също трябва да бъдат увеличени. "Радвам се, че премиерът проявява разбиране - не трябва да се пренебрегва сектор "Сигурност", служителите на МВР", подчерта още вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?