Чака се само една оферта за дела на София в Общинска банка

Финансов инвеститор от чужбина е единственият възможен кандидат-купувач

Чака се само една оферта за дела на София в Общинска банка

Само една потенциална оферта се очаква за дела на Столичната община в Общинска банка. Срокът за подаване на предложенията за 67.646% от капитала на финансовата институция изтича в понеделник. Минималната цена е 45.65 млн. лева.

До обяд в понеделник нямаше постъпили оферти, а само една компания е купила т. нар. информационен меморандум, което е задължително условие за участие в процедурата по приватизация, съобщи главният изпълнителен директор на агенцията Владимир Данаилов в понеделник при откриването на нов офис на агенцията за работа с инвеститори. Той не уточни името на единствения потенциален кандидат и каза само, че става въпрос за финансов инвеститор от чужбина. По-късно от агенцията уточниха, че информацията дали има постъпила оферта и от кого е тя ще бъде съобщена във вторник.

Данаилов каза, че в хода на процедурата интерес към общинския дял в банката са имали три компании - две от чужбина и една българска. Две от тях обаче са се отказали от купуването на информационен меморандум и съответно нямат право да подадат оферта.

Според изискванията към финансовия инвеститор той трябва да е регистриран в страна от Европейското икономическо пространство, да е с опит и специализация в подобни инвестиции и да има капитал от поне 20 млн. евро. В процедурата не могат да участват офшорни компании.

Процедурата

Ако бъде подадена оферта, тя ще бъде разгледана във вторник от надзора на агенцията за приватизация, който да одобри или отхвърли предложението. Ако офертата не бъде приета, процедурата ще се провали. Ако агенцията одобри предложението, то трябва да мине за гласуване и през Столичния общински съвет, който има последната дума. Ако бъде прието, то трябва да мине и през Българската народна банка и Комисията за защита на конкуренцията, обясни Данаилов.

Ако общинският дял в банката бъде придобит от финансови инвеститор, той няма право да го препродава 3 години.

Какво се предлага

Към края на септември Общинска банка има 1.5 млрд. лв. активи и е на 15-о място в страната. Печалбата ѝ за деветте месеца на годината е близо 2.88 млн. лв. Банката има скромен дял на пазара на кредити и депозити на домакинствата и фирмите. Основното ѝ предимство е финансирането и обслужването на общините. Не е ясно дали след продажбата ѝ най-големият ѝ клиент - Столична община, ще продължи да ползва услугите ѝ.

Това е четвъртият опит на Столичната община да продаде дела си в Общинска банка. Мотивите за приватизацията са, че местната власт няма нужда от собствена банка и не може да инвестира в нея, за да я направи конкурентоспособна на пазара. В същото време общината не печели от банката, тъй като от години не взима дивидент. Печалбата на трезора се използва за увеличение на капитала му. През миналата година положителният финансов резултат на институцията е близо 2.4 млн. лв.

Ковачки за съдружник

Основният проблем при продажбата на общинския дял в банката е най-големият миноритарен акционер - около 27 на сто от собствеността се държи от фирми около енергийния бос Христо Ковачки. Съвсем малки дялове имат няколко общини и дружества на Столична община.

Дълги години фирмите около Ковачки имаха блокираща квота при вземането на решения от общото събрание на банката и на практика София беше загубила контрол върху трезора. Освен това банката отпускаше кредити на свързани с миноритарния акционер компании, които бавеха вноските си и създаваха риск за стабилността на банката.

София си върна контрола през 2011 г., благодарение на акт на БНБ, който позволи промяна на устава на банката. След жалби от фирмите около Ковачки по казуса има две съдебни дела - за акта на БНБ и за промяната в устава. Второто е замразено, докато не се реши това за акта на централната банка, което се точи от 2011 г.

Не е ясно и дали миноритарните акционери смятат да продадат акциите си в банката. Преговори с тях ще трябва да води евентуалният нов собственик.

500 млн. лева от приватизация

В понеделник от агенцията по приватизация съобщиха, че от създаването ѝ през 1192 г. до момента са осъществени около 2900 сделки за около 500 млн. лева, а средствата са инвестирани в общински проекти.

"Със сигурност ще ви проверяват за тези приватизации. Всеки трябва да си носи отговорността. Внимавайте много", предупреди кметът на София Йорданка Фандъкова в понеделник.

"Приватизацията в голямата си част е зад гърба ни, остава приватизационният контрол, но най-важната роля на агенцията остава комуникацията с бизнеса и потенциалните инвеститори в града", коментира и председателят на общинския съвет Елен Герджиков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?