Чака се "значителен спад" на цената на руския газ още от март

Докато се подпише споразумението с "Газпром" обаче изчисленото намаление – и то от април – е 2.52%

Чака се "значителен спад" на цената на руския газ още от март

В очакване "Газпром" да склони на значителен спад на цената на доставяната суровина за "Булгаргаз", който да влезе в сила от 1 март, държавния обществен доставчик изчисли, че тарифата му от април ще спадне с 2.52 на сто при запазване на сегашните параметри на договора с руснаците. Това става ясно от съобщение на дружеството в понеделник, с което то обявява прогнозата си за цената през второто тримесечие на 2020 г.

Снабдителят е длъжен месец преди да внесе заявлението си за цената за всяко тримесечие на годината да обявява изчисленията си. Сегашната прогнози идва след проведени миналата седмица финални преговори между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" за предоговаряне на условията на доставките, какъвто ангажимент пое руският газов концерн за да избегне солидна глоба от Еврокомисията за злоупотреба с господстващо положение при формирането на цените в осем държави, след които и България. Очакванията за подписване на споразумение за намаляване с над 30 процента не се сбъднаха и по последни неофициални данни се консултират последни детайли преди парафирането му, което се предвижда да стане до края на тази седмица.

От "Булгаргаз" сега съобщават, че се очаква "до края на м. февруари 2020 г. двете страни да се споразумеят и цената на природния газ за българския пазар да бъде значително намалена".

Веднага след подписване на споразумението "Булгаргаз" ще поиска от енергийния регулатор намаление на цената на природния газ още от началото на март 2020 г., както и преразглеждане на начина на ценообразуване, пише в съобщението на държавната компания.

Спазвайки законовото изискване тя обявява прогнозна цена на газа от април 42.93 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с утвърдената за първото тримесечие на 2020 г. цена тя е по-ниска с 1.11 лв. или с 2.52%.

Дружеството обаче е оптимист, че намалението няма да е това, а значително по-голямо.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес