Чакайки новопоявилия се инвеститор, в ОЦК-Кърджали отлагат масовото напускане

Снимка: БГНЕС

В очакване по-късно в понеделник да се обяви името на новопоявилия се инвеститор в "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали, подновилите протестите си металурзи решиха да отложат масовото напускане на завода.

След 5 месеца без заплати, половината от работещите - или над 250 металурзи, от ОЦК- Кърджали подадоха заявления само за изчисляване на дължимите от собственика Валентин Захариев възнаграждения, за да може с тях да си търсят парите по съдебен път.

В неделя стана ясно, че основният кредитор на закъсалото предприятие " - Първа инвестиционна банка", е намерила свой инвеститор в комбината. Той е различен от обявената вече полска компания "Силезия", която иска да наеме производствените мощности за година и половина, през което време да направи своя оценка на активите и дейността на предприятието, за да реши дали да го купи.

Надеждата за развръзка с обявяването на нов инвеститор, спря за момента работниците от предприемане на крайни действия и масово напускане на предприятието.

В понеделник заявления са освобождаване от работа подали само трима души. През целия ден ще продължи приемането на искания за изчисляване на неизплатените заплати.

Инвеститорът в ОЦК-Кърджали трябва да поеме задълженията по управлението на дружеството възможно най-скоро, за да не се прекъсне цикълът на производство, който в някои от инсталациите е непрекъсваем, коментира пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Ако се спре производственият цикъл на мощностите, това би довело до необходимост от значителен размер на допълнителни инвестиции, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?