Чакайки новопоявилия се инвеститор, в ОЦК-Кърджали отлагат масовото напускане

Снимка: БГНЕС

В очакване по-късно в понеделник да се обяви името на новопоявилия се инвеститор в "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали, подновилите протестите си металурзи решиха да отложат масовото напускане на завода.

След 5 месеца без заплати, половината от работещите - или над 250 металурзи, от ОЦК- Кърджали подадоха заявления само за изчисляване на дължимите от собственика Валентин Захариев възнаграждения, за да може с тях да си търсят парите по съдебен път.

В неделя стана ясно, че основният кредитор на закъсалото предприятие " - Първа инвестиционна банка", е намерила свой инвеститор в комбината. Той е различен от обявената вече полска компания "Силезия", която иска да наеме производствените мощности за година и половина, през което време да направи своя оценка на активите и дейността на предприятието, за да реши дали да го купи.

Надеждата за развръзка с обявяването на нов инвеститор, спря за момента работниците от предприемане на крайни действия и масово напускане на предприятието.

В понеделник заявления са освобождаване от работа подали само трима души. През целия ден ще продължи приемането на искания за изчисляване на неизплатените заплати.

Инвеститорът в ОЦК-Кърджали трябва да поеме задълженията по управлението на дружеството възможно най-скоро, за да не се прекъсне цикълът на производство, който в някои от инсталациите е непрекъсваем, коментира пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Ако се спре производственият цикъл на мощностите, това би довело до необходимост от значителен размер на допълнителни инвестиции, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес