Чакаме от ЕК официално одобрение на конвергентната ни програма

Чакаме от ЕК официално одобрение на конвергентната ни програма

Европейската комисия определя като адекватна конвергентната програма на България и тази оценка е връчена на министрите на финансите на страните от ЕС. Но понеже това е станало по време на неформална среща между тях, те не могат все още официално да дадат своето заключение по нея и да я потвърдят. Това може да стане само на формална среща, заяви еврокомисарят по международните отношения и взаимопомощ при кризи Кристалина Георгиева след среща в петък с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Георгиева, която е икономист по образование и преди да стане еврокомисар, заемаше вицепрезидентски пост в Световната банка и бе съветник на премиера Бойко Борисов, е разговаряла с Цачева по антикризисните мерки на правителството и състоянието на икономиката.

Неформалната среща на финансовите министри се състоя в края на миналата седмица в Мадрид и тогава българският министър на финансите Симеон Дянков обяви, че неофициално ЕК подкрепя нашата конвергентна програма, което той определи като положителен знак към дейността на правителството.

Според Кристалина Георгиева няма особен риск страната ни да бъде санкционирана заради по-големия бюджетен дефицит от допустимия по Пакта за стабилност. "Ние все още в тези условия на криза сме в рамките, в които можем да си кажем - нашето правителство, министърът на финансите и парламентът държат здраво бюджета и няма риск за нас да се окажем в положение спрямо нас да се предприемат наказателни действия", коментира тя.

Еврокомисарят обясни, че процедурата е стартирана автоматично срещу двайсетина държави от ЕС, които са с бюджетен дефицит над 3%. ″Нека да бъдем обективни, правителството да реагира на доклада на ЕК относно дефицита, но в България 3.9 процента бюджетен дефицит е далече от страните, които се намират в сложно фискално положение″, посочи още Георгиева и поясни още, че България е на трето място в ЕС по фискална дисциплина.

Тя съобщи още, че до края на годината българският парламент ще предприеме законодателна инициатива, свързана с подобряване на координацията и ефективността на реакциите при кризи. ″В моята област тази година ще има много важна инициатива в Европейския парламент по отношение на засилването на капацитета на ЕС да реагира при кризи”, обясни тя.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?