Чакаме отговор за военни бази до края на годината

До края на годината трябва да бъде решен въпросът с американските бази у нас, заяви началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев пред БНР. Той каза, че отпускането на базите ще бъде политически въпрос.

Страната ни вече е дала предложения за военни бази, но има такива постъпили и от други държави, посочи външният министър Соломон Паси. Пентагонът е възможно да вземе и други решения, но преместването на силите на НАТО от Запад на Изток е неизбежно, добави Паси.

Според ген. Колев има определен интерес от американска страна към някои наши инфраструктурни обекти като авиационни бази и полигони. Оттук нататък въпросът влиза в сферата на политиката, тъй като правилното му решаване може да доведе до допълнителни инвестиции за инфраструктурата, създаване на работни места и стимулиране на бизнеса, каза ген. Колев. По думите му, "това ще бъде приносът на армията в помощ на икономиката".

Според него базата в Граф Игнатиево е отлично подготвена и най-добре оборудвана в тази част на Европа. В този момент тя е уникална, защото руското оборудване е интегрирано с новото западно оборудване, каза ген. Колев и допълни, че има много други бази, които предлагат отлични възможности.

Още от България